Nekad sirotinjska hrana, danas poželjna za liniju: Jelo bogato vitaminima, sadrži mali broj kalorija

Palenta je nekad bila sirotinjska hrana, jednostavno jelo koje se posluživalo uz kiselo mlijeko, preprženu slaninu ili luk ispržen na masti.

Mnogi često misle da su kačamak i palenta isto, ali nisu. Kačamak se pravi od neprerađenog projinog brašna, onog koje su nekada koristile naše bake i deke.

S druge strane, palenta je jelo koje se pravi od krupno mljevenog osušenog kukuruza iliti kukuruzne krupice. Hrvatska nutricionistkinja Olja Martinić za 24sata.hr otkrila je benefite konzumiranja palente. Ističe da sadrži mali broj kalorija pa je odličan izbor ako pazite na liniju. Cijelo zrno kukuruza je zdravo kao i svako žito, jer je bogato vlaknima i mnogim vitaminima, mineralima i antioksidansima.

"Kukuruzna krupica bogata je vitaminima B, vitaminima K i E, fosforom, magnezijem, cinkom, kalijem, bakrom, selenom i manganom. Osim toga, sadrži mali broj kalorija pa je odličan izbor ako pazite na liniju. Cijelo zrno kukuruza je zdravo kao i svako žito, jer je bogato vlaknima i mnogim vitaminima, mineralima i antioksidansima", rekla je Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savjetovališta iz Splita.

Trik za savršenu palentu je da pored vode sipate i mlijeko. Odnos treba da bude sljedeći: 2/3 vode i 1/3 mlijeka i palenta po želji. Kuvajte na tihoj vatri dok ne dobijete željenu gustinu. Umjesto mlijeka možete da dodate i pavlaku za kuvanje jer je ona odlična zamjena, koja će jelo učiniti savršenim. Ako postite, kravlje mlijeko zamijenite biljnim.

(MONDO/Stvar ukusa)

Povezani članci:


O portalu

Teslić danas - Vaš internet portal!

Najposjećeniji internet portal u Tesliću. Šesnaest godina sa Vama. Hvala na povjerenju!

Kontakt e-mail: teslicdanas@gmail.com