Prirodno a efikasno: Ovih sedam čajeva najviše pomaže u mršavljenju

Ako tražite prirodne načine da potpomognete proces mršavljenja, čajevi su često među prvim izborima. A ovi su najbolji za sagorevanje masti na stomaku.

Iako sami čajevi nisu čarobno rešenje za sagorevanje masti na stomaku, neki od njih imaju svojstva koja mogu podržati vaše napore u gubitku težine. Kombinacija pravilne ishrane, redovne fizičke aktivnosti i zdravih navika ključna je za postizanje dugoročnih rezultata.

Važno je naglasiti da je, pre nego što počnete da redovno konzumirate veće količine bilo kog biljnog preparata, uvek preporučljivo razgovarati sa farmaceutom, posebno ako imate zdravstvene probleme ili uzimate neke lekove. Takođe, važno je imati realna očekivanja i razumeti da nijedan čaj neće nekim čudom učiniti da izgubite salo na stomaku, već je potrebna opšta strategija mršavljenja i zdravog načina života.

Najbolji čajevi za sagorevanje masti na stomaku

Zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat antioksidansima koji mogu pomoći u ubrzavanju metabolizma i sagorevanju masti. Prema nedavnoj studiji iz 2022. objavljenoj u Međunarodnom časopisu za istraživanje životne sredine i javno zdravlje, učesnici koji su konzumirali velike količine zelenog čaja – govorimo četiri ili više šoljica dnevno – imali su 44% manji rizik od razvoja abdominalne gojaznosti od učesnika koji nisu pili.zeleni čaj.

Još jedna studija iz 2009. objavljena u The Journal of Nutrition otkrila je da konzumiranje katehina zelenog čaja — antioksidansa koji se nalazi u listovima zelenog čaja — može pomoći u smanjenju masti na stomaku kada se kombinuje sa vežbanjem, piše Eat This.

Čaj od đumbira

Đumbir je poznat po svojim termogenim svojstvima, što znači da može povećati termogenezu u telu i potencijalno doprineti sagorevanju kalorija.

Čaj od cimeta

Cimet može pomoći u stabilizaciji nivoa glukoze u krvi i smanjenju žudnje za slatkim, što može biti od pomoći u kontroli težine. Bogat je antioksidansima i može pomoći u smanjenju upale u telu, a takođe može pomoći u regulisanju nivoa glukoze u krvi da bi kasnije doveo do gubitka težine.

Važno je znati da čaj od cimeta, kao nijedan drugi, neće sam po sebi "sagoreti“ salo na stomaku, ali može biti korisna podrška zdravom načinu života i procesu mršavljenja. Kombinacija redovne konzumacije cimeta, uključujući čaj od cimeta, u kombinaciji sa pravilnom ishranom i fizičkom aktivnošću može imati pozitivan uticaj na vaše ciljeve gubitka težine.

 

Crni čaj

Crni čaj sadrži kofein i antioksidante koji mogu pomoći u povećanju energije i ubrzanju metabolizma. Izveštaj iz 2016. objavljen u časopisu Molecules pokazuje da polifenoli koji se nalaze u crnom čaju imaju svojstva protiv gojaznosti i mogu pomoći u smanjenju telesne težine i visceralne masti.

Oolong čaj

Oolong čaj je polu-fermentisani čaj koji se tradicionalno koristi u kineskoj medicini za podršku procesu mršavljenja. Smatra se da ova vrsta čaja može pomoći u povećanju metabolizma masti i kontroli težine. Pored toga, sadrži kofein, koji može poboljšati nivo energije i podstaći sagorevanje kalorija.

Jedna studija Univerziteta u Cukubi iz 2020. čak je otkrila da oolong čaj povećava razgradnju masti za oko 20%.

Mate čaj

Mate čaj sadrži kofein i teobromin, koji mogu pomoći u povećanju energije i ubrzanju metabolizma.

Jedna od ključnih komponenti mate čaja je kofein, koji može pomoći u povećanju energije i poboljšanju mentalne budnosti. Kofein takođe može imati termogeni efekat, što znači da može povećati termogenezu u telu i podstaći sagorevanje kalorija i masti.

Takođe je bogat antioksidansima koji pomažu u zaštiti tela od oštećenja slobodnih radikala, što znači da podržavaju opšte zdravlje i imuni sistem tela.

Čaj od maslačka

Čaj od maslačka može pomoći u detoksikaciji jetre i podržati zdravu funkciju varenja, što može indirektno doprineti gubitku težine. Listovi, koreni i cvetovi maslačka bogati su hranljivim materijama, uključujući vitamine A, C, K i B kompleks, kao i minerale kao što su gvožđe, kalcijum, magnezijum i kalijum.

Redovna konzumacija čaja od maslačka može pomoći u detoksikaciji jetre i podržati njeno optimalno funkcionisanje, što može indirektno doprineti procesu mršavljenja.

(B92)

Povezani članci:


O portalu

Teslić danas - Vaš internet portal!

Najposjećeniji internet portal u Tesliću. Šesnaest godina sa Vama. Hvala na povjerenju!

Kontakt e-mail: teslicdanas@gmail.com