Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Bertomeu: Zvezda u Evroligi? Teško...

Čelnik Evrolige jasno poručio da crveno-beli mogu da zaigraju u tom takmičenju samo ako neko odustane. Partizanu možda specijalna pozivnica za Evrokup.

Srbija sledeće sezone neće imati predstavnika u Evroligi. Crvena zvezda nije izborila to pravo kroz ABA ligu i svih 16 mesta je popunjeno.

Đordi Bertomeu, prvi čovek Evrolige, objasnio je da je nada da bi crveno-beli mogli ponovo da se nađu u najelitnijem evropskom takmičenju u sezoni 2018/2019 veoma mala.

"Kao što znate, svih 16 licenci je podeljeno na jedan ili drugi način. Jedina šansa za Crvenu zvezdu je da bilo koji od 16 klubova napusti svoje mesto, što je trenutno malo verovatno", jasno je u razgovoru za "Večernje novosti" istakao Bertomeu.

Neizvesno je da li će Srbija imati predstvnika naredne sezone i u Evrokupu. Partizan je zatražio "vajld" kartu.

"ABA liga ima tri direktna mesta u Evrokupu, ali pored toga postoje najmanje dve 'vajld' karte koje će biti dodeljene pošto se svi zahtevi analiziraju. Partizan bi mogao da dobije jednu od njih, ali još je rano za priču o tome", naveo je Bertomeu.

Bertomeu se osvrnuo i na pregovore sa FIBA. "Nema mnogo novosti. Posle najnovijih pokušaja i razgovora koje smo imali, jasno je da FIBA nema nikakvih interesa da dalje razgovara dok se ne završi trenutni ciklus sa kvalifikacionim ’prozorima’".

Nada da bi u narednim sezonama moglo da bude prostora za više klubova iz regiona i dalje tinja. Čelni čovek Evrolige potvrdio je da postoji ideja da proširenjem takmičenja ABA u dogledno vreme dobije još jedno mesto u Evroligi i Evrokupu

"Plan je jasan i mi ćemo u budućnosti preduzeti različite korake. Prvi kojim se bavimo je da uključimo Francusku i povećamo prisustvo Nemačke u Evroligi. Posle toga najviši prioriteti su Velika Britanija i Evrokup. Proširenje Evrokupa i Evrolige je definitivno nešto što razmatramo za blisku budućnost".

Jedna od pomenutih 16 ulaznica za Evroligu namenjena je Budućnosti, koja je osvajanjem ABA lige stekla prvi preduslov. Bertomeu je jasno naveo da je to samo prvi korak i da Podgoričani moraju da ispune ostale kriterijume da bi se naredne sezone našli u evropskoj košarkaškoj eliti.

"Na sastanku sa menadžmentom Budućnosti obavestili smo ih o svim zahtevima koje mora da ispuni svaki učesnik Evrolige. To je širok spektar kriterijuma, od strukture kluba, minimalnog budžeta, standarda dvorane, pravila finansijskog fer-pleja... Budućnost sada radi na tome kako bi završila registraciju za sledeću sezonu", naveo je Đordi Bertomeu.

Izvor: Mondo

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.


    Sport Najčitanije