Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Znatno brži Wi-Fi stiže već ove godine

Čipovi koji će ga podržavati stižu tokom 2018. godine, a masovna upotreba očekuje se početkom 2019.

Usred skandala koji potresa kompaniju zbog „Meltdown“ i „Spectre“ sigurnosnih propusta, Intel je najavio nov, brži i pouzdaniji Wi-Fi standard. Prema objavi na sajtu proizvođačaWi-Fi 802.11 ax će biti „proboj“ na polju interneta zbog toga što će omogućiti:

- 40 odsto više maksimalne brzine prenosa podataka za jedan uređaj
- poboljšati prosečnu propusnost po korisniku za najmanje četiri puta u gustom okruženju
- povećati efikasnost mreže i
- produžiti trajanje baterije klijentskih uređaja.

Novi Wi-Fi standard, 802.11ax, stiže sa novim Intel čipovima već tokom ove godine, a masovna upotreba se očekuje najranije početkom 2019. godine. Kompanija Intel navodi da je veća brzina samo značajna prednosti novog Wi-Fi ax standarda, jer je sposobnost stabilnijeg rada u pretrpanom prostoru njegova najveća prednost u odnosu na ranije verzije (ac, recimo).

Prema objavi The Verge sajta, koji je razgovarao sa predstavnicima Wi-Fi Alijanse (telo koje na globalnom nivou reguliše i standardizuje Wi-Fi) masovna upotreba bržeg, stabilnijeg i kvalitetnijeg Wi-Fi signala očekuje se početkom 2019. godine. Najveći problem je, kao i uvek - sertifikacija, koja mora da prođe u svim zemljama pre implementacije. Veruje se da će u ovom slučaju odziv korisnika i pre njih proizvođača hardvera biti brz i značajan, jer svi vole bolji i brži internet, a svedoci smo trenda da se internet konstantno ubrzava.

Mnogi proizvođači, među prvima ASUS, već su ponudili svoja rešenja - rutere, modeme i pametne IoT uređaje - koji čekaju da se završi proces standardizacije i sertifikacije, kako bi počeli da ih prodaju krajnjim korisnicima.

Nakon što se standardizacija i sertifikacija završe rutere s bržim Wi-Fi-jem imaćemo odmah, jer će mnogi već biti isporučeni na tržište, sa starim, ali i novim sistemom i samo će se čekati prelazak na novi. Ipak, dolazak novog standarda na računare i telefone trajaće duže i biće potrebno da kupite nov telefon ili laptop da biste koristili brži internet.

U svakom slučaju, 2019. godina nije daleko, a Srbija odavno nije „zadnja rupa na IT svirali“, pa smo sigurni da će Wi-Fi 802.11 ax vrlo brzo stići i kod nas!

Izvor: Mondo

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.


Tehnologija Najčitanije

Pratite nas