Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Ispravljena greška nakon 33 godine!

Microsoft se vodi onom da je bolje ikad, nego nikad uraditi dobru stvar.

Microsoft je nakon 33 godine napokon odlučio da ispravi najveću grešku Notepad programa - onu da tekstove pisane na drugim operativnim sistemima pretvara u nepregledne hijeroglife. Mnogi korisnici, koji Notepad koriste gotovo svakoodnevni, više od tri decenije pozivaju čelne ljude čuvene kompanije, ali reakcija je izostala. Do sada!

Notepad je jednostavan i lak alat za tekstualne dokumente, pisanje u njemu nema mnogo naprednih mogućnosti, ali idealan je kad treba "pročistiti" neke druge tekstove prepune URL-ova, podebljanih ili “italic“ segmenata. Ipak, ako bi vam neko poslao Notepad dokument pisan na Unix, Linux ili macOS operativnom sistemu, došlo bi do pucanja programa. A sve zbog završetaka redova.

Konkretnije, Windows je podržavao tri formata dosad - End of Line (EOL) charactersCarriage Return (CR) i Line Feed (LF), objašnjava ICT Business. Ukoliko je Notepaddokument u bilo kom od tih formata, onda problema neće biti. Ali, drugi operativni sistemi imaju i drugačije formate, što stvara probleme, jer Unix/Linux završava red uz svoj (LF), Macintosh uz svoj (CR). Konačno, od sada pa nadalje Notepad podržava sve, nezavisno od toga s kojeg sistema dolazi!

Sve u svemu, dobar korak iz Microsoft kompanije, jer Notepad je prisutan na operativnom sistemu otkako taj sistem postoji. Dakle, još od verzije 1.0 iz 1985. godine.

I na kraju, 33 godine kasnije, Notepad je napokon prijateljski nastrojen prema konkurentskim operativnim sistemima, što će mnogima olakšati rad, s obzirom na to da je taj program nekako univerzalan, popularan i primaocu ostavlja mogućnost uređivanja teksta na koji god način želi, nakon što ga primi i uglavnom prekopira u neki drugi tekst procesor.

Svi oni torenti uvek sadrže Notepad dokumente i sad ćete moći da pročitate svaki ;)

Izvor: Mondo

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.


    Tehnologija Najčitanije

    Pratite nas