Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Upozorenje za Chrome i Firefox korisnike!

Ako ste ulepšavali svoj pregledač kako bi bio baš po vašem ukusu, izloženi ste ozbiljnoj opasnosti!

Korisnici pregledača Google Chrome i Mozilla Firefox izloženi su bezbednosnom riziku, pošto je otkriveno da je čak 1,8 miliona korisnika kompromitovano!

Plug-in Stylish, koji služi da vizuelno prilagodite pregledač svom ukusu i "doterate" kako vam izgledaju sajtovi dok ih posećujete, zapravo je snimao kompletnu njihovu istoriju surfovanja, koju je zatim slao trećim licima, prenosi "Dejli mejl".

Ovaj dodatak, koji koristi 1,8 miliona ljudi širom sveta, prikupljao je kompletne podatke o sajtovima koje su posećivali, otkrio je inženjer softvera Robert Titon.

On je primetio da je njegov plug-in snimao "istoriju" surfovanja od januara 2017, kada je Stylish kupila kompanija SimilarWeb.

Prikupljeni podaci, naveo je on na svom blogu, u nekim slučajevima bili su dovoljni za identifikaciju korisnika u pravom životu što ih je izložilo riziku napada hakera ili ucenjivača.

Stylish zahteva da korisnik napravi nalog, a zatim mu dodeljuje jedinstveni identifikator. Posle toga, potreban je samo jedan "kolačić" kako bi se identifikator zauvek povezao sa osobom koja surfuje, a njegovi ili njeni podaci bili poslati natrag SimilarWebu.

Kada je ta kompanija kupila Stylish pre godinu i po dana, objavila je da će praćenje obavljati samo u sferi informacija relevantnoj za korisničko iskustvo.

"Prikupljaćemo anonimne podatke o stilovima koje korisnici odabiraju, a te informacije koristiće nam kako bismo povećali funkcionalnost usluge," navela je tada kompanija. Sada se, ipak, ispostavilo da je prikupljano mnogo više podataka koji su korisnike izložili opasnosti.

Izvor: Mondo

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.


    Tehnologija Najčitanije

    Pratite nas