Priča pokrenuta još 2017. godine, kada su aktuelni bili modeli iPhone 6, 6S, 7 i SE, napokon se odmotava. Vlasnici tih uređaja, koji su pokrenuli kolektivnu tužbu, sada dobijaju isplate.

Vlasnici iPhone-a starijih generacija, koji su tvrdili da im je Apple namerno usporavao rad uređaja, pa potom pristupili kolektivnoj tužbi, sada su počeli da dobijaju odštete.

Podsetimo, čitava ova priča pokrenuta je još 2017. godine, kada je otkriveno da Apple namerno, putem podešavanja iOS-a, smanjuje brzine rada procesora u starijim modelima. Njihovo objašnjenje bilo je da se time čuva baterija i smanjuju šokovi za sami uređaj, što je moglo da uzrokuje prebrzo pražnjenje baterije ili iznenadno gašenje uređaja.

Afera "batterygate"

Ali, takva praksa se nije preterano dopala mnogim vlasnicima uređaja starije generacije, pa su nedugo zatim u SAD-u pokrenuli i kolektivnu tužbu. Pravosudna saga, nadimka "batterygate" nastavljena je sve do 2020. godine, kada je Apple pristao na nagodbu, a prošloga leta razrešena je i poslednja žalba u tom procesu. Samim tim, otvoren je put za isplate odštete, ukupno prema nagodbi "teške" čak 500 miliona dolara.

Zahvaćeni modeli telefona zvanično su iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, 7, 7 Plus i prva generacija iPhone SE. Svi oni, koji su imali neki od tih uređaja, a pridružili su se kolektivnoj tužbi, sada će od Applea dobiti 92,17 dolara odštete po uređaju.

Napomenimo još jednom da je kolektivna tužba bila pokrenuta samo u SAD-u, odnosno da su joj mogli pristupiti samo građani te zemlje, koji su u spornom periodu, najkasnije do 21. decembra 2017. u posedu imali neki od namerno usporenih iPhone modela.

https://x.com/MacRumors/status/1743662351755448577?s=20

(B92)

Tehnologija najčitanije

Pratite nas

Pratite nas na fejsbuku  Pratite nas na X platformi  Pratite nas na instagramu