Mask se razbesneo: "Ovo je kompletna izdaja"

Američki preduzetnik i milijarder Ilon Mask podneo je pred sudom u San Francisku tužbu protiv kalifornijske kompanije Open AI.

On je podneo tužbu protiv kompanije OpenAI, njenih suosnivača Sema Altmana i Grega Brokmana i pridruženih entiteta, navodeći da su tuženi prekršili svoje ugovorne sporazume u kojima se navodi da će razvijati veštačku inteligenciju (AI) u korist čovečanstva.

Mask tvrdi da su ga Altman i Brokman u 2015. godini ubedili da pomogne u osnivanju i finansiranju tadašnjeg startapa Open AI i obećali da će to biti neprofitna organizacija fokusirana na suzbijanje konkurentske pretnje od strane kompanije Google, prenosi portal Teh kranč.

Ugovor o osnivanju zahtevao je da OpenAI svoju tehnologiju učini "slobodno dostupnom" javnosti, navodi se u tužbi.

Open AI, kompanija koja stoji iza generativnog sistema veštačke inteligencije ChatGPT, je uprkos tome prešla na profitni model poslovanja nakon sklapanja partnerstva sa Microsoftom, koji je u nju uložio oko 13 milijardi dolara.

"U stvarnosti, međutim, Open AI je pretvoren u de fakto filijalu najveće tehnološke kompanije na svetu, Microsofta", tvrdi tužba, dodajući da Open AI usavršava veštačku inteligenciju kako bi maksimalizovao profit za Microsoft, a ne da bi služio čovečanstvu.

Smatra da je ovaj postupak "kompletna izdaja Ugovora o osnivanju" tadašnjeg startapa Open AI. Mask je, prema tužbi, u perodu od 2016. do septembra 2020. godine dao Open AI više od 44 miliona dolara i u nekoliko prvih godina kompanije bio njen najveći darodavac.

Ilon Mask je napustio upravni odbor Open AI u 2018. godine i odbio da nakon odlaska prihvati udeo u kompaniji.

(B92)

Povezani članci:


O portalu

Teslić danas - Vaš internet portal!

Najposjećeniji internet portal u Tesliću. Šesnaest godina sa Vama. Hvala na povjerenju!

Kontakt e-mail: teslicdanas@gmail.com