Tekst procesor WordPad je bio podrazumevana aplikacija još od Windows-a 95, u kome je nasledio prethodnu aplikaciju za uređivanje teksta OG Microsoft Write.

Posle tri decenije postojanja, popularni tekst procesor WordPad se oprašta od korisnika Windows operativnog sistema.

Microsoft je u privju izdanju Windows 11 Build 26020 ažuriranja, na svom Windows Insider Canary Channel-u, najavio da WordPad neće biti automatski instaliran zajedno sa instaliranjem nove verzije OS, kao i da će u budućim ažuriranjima zvanično biti uklonjen.

WordPad je bio podrazumevana aplikacija od kada je uveden sa Windows 95 operativnim sistemom, u kome je nasledio prethodnu aplikaciju za uređivanje teksta OG Microsoft Write.

WordPad je od početka bio pozicioniran na dva načina:

  • kao tekst editor koji ima neke funkcionalnosti MSWord-a,
  • kao naprednija verzija Notepad-a, tekst editora prvi put objavljenog 1983, dve godine pre pojave prve verzije Windows-a.

"Preporučujemo Microsoft Word za rad sa složenijim tekstualnim dokumentima kao što su oni u .doc i .rtf formatima, i Windows Notepad za dokumente sa običnim tekstom u .txt formatu", poručuju iz Microsofta.

Takva objava sugeriše da je Microsoft verovatno shvatio da je WordPad samo "čudna sredina između Word-a i Notepada" i da to da li će ga ukloniti ili ne, ne pravi neku razliku.

WordPad je definitivno jedna od onih Windows aplikacija za koje biste pomislili da će zauvek biti deo najpopularnijeg operativnog sistema za PC računare, konstatuje Gizmodo, pa je moguće i da je Microsoft imao druge, ozbiljnije razloge za uklanjanje tog dugovečnog tekst editora.

(MONDO)

Tehnologija najčitanije

Pratite nas

Pratite nas na fejsbuku  Pratite nas na X platformi  Pratite nas na instagramu