Učenike u Srpskoj od jeseni očekuju novi udžbenici, evo i koji

ISTOČNO SARAJEVO - Pred učenicima osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj od naredne školske 2024/25. godine naći će se novi udžbenici, pa će tako školarci znanje usvajati iz najmanje 17 novih knjiga.

Iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva istakli su za "Nezavisne novine" da će se od naredne školske godine u osnovnim školama naći deset novih udžbenika.

"Novi udžbenici za osnovnu školu su prva knjiga (udžbenički komplet za prvi razred osnovne škole), matematika za peti razred i radna sveska za matematiku, istorija za šesti razred, istorija za sedmi razred, čitanka za osmi razred, fizika za osmi razred, zbirka zadataka za fiziku za osmi razred, osnovi informatike za osmi razred, matematika za deveti razred i zbirka zadataka iz matematike za deveti razred", istakli su oni i dodali da je u proceduri odobravanja i rukopis udžbenika digitalni svijet za četvrti razred osnovne škole, te da očekuju povratnu informaciju za ovaj udžbenik.

Novi udžbenici će se naći i pred srednjoškolcima u Srpskoj, pa će tako za njih biti spremno najmanje sedam novih knjiga.

"U školskoj 2024/25. godini novi udžbenici za srednju školu su sociologija za treći i četvrti razred gimnazije, higijena sa zdravstvenim vaspitanjem za drugi razred srednje škole, struka zdravstvo, zanimanje medicinski tehničar, akušersko-ginekološki tehničar, fizioterapeutski tehničar i pedijatrijski tehničar, za treći razred za zanimanje farmaceutski tehničar i za prvi razred za zanimanje zubno-stomatološki tehničar, računari i programiranje za drugi razred srednje škole, struka mašinstvo i obrada metala, zanimanje mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje i tehničar CNC tehnologija, bezbjednost i regulisanje saobraćaja za drugi razred srednje škole, zanimanje vozač motornih vozila, struka saobraćaj, estetsko oblikovanje za drugi razred srednjih stručnih škola, struka tekstilstvo i kožarstvo, zanimanje modni krojač, bankarsko poslovanje za treći razred srednjih stručnih škola, struka ekonomija, pravo i trgovina, zanimanje bankarski tehničar, kao i zbirka zadataka iz privredne matematike za treći i četvrti razred srednje stručne škole za sva zanimanja struke ekonomija, pravo i trgovina", naveli su iz Zavoda za "Nezavisne".

Kako dodaju, u proceduri odobravanja je još nekoliko rukopisa udžbenika za srednje škole, a po dobijanju odobrenja za ove udžbenike pristupiće i njihovoj pripremi i objavljivanju.

Kako su istakli, razlozi za objavljivanje novih udžbenika su brojni.

"Za osnovnu školu iskazana je potreba za novim udžbenicima zbog donošenja novih programa, došlo je do izmjene i modernizacije nastavnih programa ili do uvođenja novog predmeta. Do sada nismo imali udžbenik digitalni svijet za četvrti razred. Učenici u Republici Srpskoj prošle godine dobili su udžbenik digitalni svijet za treći razred, nakon što je ovaj predmet uveden u sve škole Republike Srpske. Ove godine iskazana je potreba za digitalnim svijetom za četvrti razred, što smo i obezbijedili i čekamo odobrenje", istakli su iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva.

Prema njihovim riječima, odobreni udžbenici su usklađeni sa novim programom i urađeni u skladu sa standardima za izradu udžbenika.

"Kod izmjene nastavnih programa važno je napomenuti da je zakonom definisano da se adaptacija udžbenika vrši ukoliko je došlo do izmjene jedne četvrtine sadržaja, a ukoliko je riječ o izmjenama većim od toga, sprovodi se procedura izbora novog udžbenika", objasnili su oni za "Nezavisne novine".

Objavljivanje novih udžbenika, posebno za predmete strukovnih zanimanja, pohvalnim smatra Suzana Švraka, direktorica Centra srednjih škola "Ivo Andrić" Prnjavor.

"Postoji opravdana potreba da se objave novi udžbenici sa novim sadržajem i da se prilagode trenutku, te da se, naravno, izbace i nepotrebni sadržaji, pogotovo kada su u pitanju srednje stručne škole, gdje je poseban akcenat dat baš na struku i segmente koji se odnose na kvalitetnije obrazovanje u tom smislu", rekla je Švraka za "Nezavisne novine".

Iz Zavoda ističu da se svake godine povećava broj udžbenika u određenim strukama i zanimanjima, te da na taj način žele omogućiti kvalitetnije školovanje tim učenicima.

"U srednjim školama, pored potrebe za usklađivanjem udžbenika opšteobrazovnih predmeta sa modernizovanim programima, postojala je potreba za obezbjeđivanjem udžbenika u strukama i zanimanjima gdje do sada nismo imali udžbenike i to jeste naš najveći uspjeh", ističu oni.

(NN)

Medicina i elektrostruka i dalje magnet za đake

BANjALUKA - Prvi dan upisa u srednje četvorogodišnje škole, koji je juče počeo širom Srpske, pokazao je da se trendovi i želje svršenih osnovaca nisu promijenili jer je najveća jagma vladala za medicinom, elektrostrukom i gimnazijom, baš kao i ranijih godina.

Iako đaci sa 60 i više bodova i danas mogu predati dokumenta za upis, većina njih pohrlila je juče da upiše željeno zanimanje, zbog čega je u većini hodnika četvorogodišnjih škola vladala ogromna gužva.

Ispred Medicinske škole u Banjaluci ekipa “Glasa Srpske” zatekla je vidno uzbuđenu odlikašicu Lanu Adamović koja je ispričala da je medicinu odabrala zbog plemenitosti zanimanja, ali i velike mogućnosti zaposlenja nakon sticanja diplome.

- Odlučila sam se za smjer laboratorijsko-sanitarnog tehničara. Medicina me oduvijek privlačila. Prošle godine sam u osnovnoj školi išla na takmičenje iz prve pomoći, gdje sam osvojila treće mjesto. Moja ljubav prema medicini raste iz dana u dan, jer i u porodici ima jako puno medicinara. Želim da nastavim tom dobro utabanom

stazom - kazala je Adamovićeva.

Direktor banjalučke Medicinske škole Savo Preradović istakao je za “Glas” da je za svega nekoliko časova stiglo 225 prijava, dok je u novoj školskoj godini upis u prvi razred odobren za 212 učenika.

- Najveće interesovanje je za zubno-stomatološki i opšti smjer. Za zubno-stomatološkog tehničara, gdje primamo 28 učenika, stiglo je više od 50 prijava. Na opštem smjeru primamo 112 đaka i u prvih nekoliko časova prijavljen je dovoljan broj kandidata - kazao je Preradović.

Svršeni osnovci iz Dervente prvi put nakon 40 godina dobili su mogućnost da se školuju za medicinare i to pod krovom Srednjoškolskog centra “Mihajlo Pupin”.

- Za zanimanje medicinski tehničar imamo već 20 prijavljenih učenika, a mjesta ima za 24, tako da smo prezadovoljni interesovanjem djece, pogotovo jer prvi put nakon četiri decenije imamo medicinsku struku.

Odjeljenja tehničara informacionih tehnologija i tehničara mehatronike već su popunjena, čak za informacione tehnologije imamo i viška jer je stiglo oko 40 prijava učenika, a primamo jedno odjeljenje od 24 đaka.

Kada je u pitanju opšti smjer gimnazije, popunjeno je više od pola odjeljenja, dok je za računarsko-informatičarski smjer gimnazije stiglo oko 12 prijava - rekla je za “Glas” direktorica SŠC “Mihajlo Pupin” Gordana Asentić.

Ogromna gužva i graja vidno uzbuđenih dječaka i djevojčica, koji su se našli pred važnom životnom prekretnicom, odjekivala je i hodnicima banjalučke Gimnazije.

Direktorica ove škole Vita Malešević kaže da je nakon prvog upisnog dana ostalo svega dvadesetak slobodnih mjesta.

- Interesovanje je zaista ogromno. Upisujemo 312 učenika u prve razrede i u ovom roku ćemo sigurno popuniti kvote - rekla je Maleševićeva.

Ona je dodala da je interesovanje za gimnaziju svake godine na zavidnom nivou i da je mnogo razloga za to.

- Mlade mnogo toga privlači pod naš krov. Kad se uđe u školu, sam ambijent odaje drugačiju atmosferu, zatim sekcije i rad u gimnaziji. Dijete u gimnaziji može dapokaže sve ono što zna i za šta je zainteresovano. Svi naši đaci su bili odlični u osnovnoj školi, to su mladi željni znanja koji planiraju studirati, a gimnazija je najbolja podloga za djecu koja hoće da rade i imaju razna interesovanja - kategorična je Maleševićeva.

Veliko interesovanje vladalo je i za zanimanja Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” u Banjaluci.

- Najveće interesovanje je za zanimanje tehničar računarstva i programiranja, tu već imamo upisanih iznad kvote. Ukupno upisujemo 224 učenika, a prvog dana je stiglo oko 190 prijava. Ima još malo mjesta, zadovoljni smo i vjerujem da neće biti praznih klupa - rekla je direktorica Elektrotehničke škole Irina Čavić.

Direktor Ekonomske škole u Bijeljini Duško Đurić kazao je da je interesovanje učenika koji imaju više od 60 bodova za upis u prvi razred ovog juna veće u odnosu na prethodne godine, čemu je, između ostalog, doprinijela dobra promocija škole, koja na raspolaganju ima pet smjerova, odnosno poslovno-pravni, zatim poslovno-informatički, te ekonomski, bankarski i trgovački tehničar.

- Prvog dana upisa stiglo nam je 60 prijava, koliko je dovoljno za tri odjeljenja. Plan je da u prvi razred upišemo 144 đaka, odnosno šest odjeljenja po 24 učenika. Mi obično u drugom dijelu junskog upisnog roka imamo veće interesovanje - kazao je Đurić koji je i predsjednik Aktiva direktora srednjih škola bijeljinske regije. Dodao je da je juče najviše prijava stiglo za poslovno- pravni i poslovno-informatički smjer.

Kada je riječ o ostalim srednjim školama na području ove regije, Đurić je istakao da je najveće interesovanje juče vladalo za upis u četvorogodišnje programe Tehničke škole “Mihajlo Pupin”.

- U Poljoprivrednoj i medicinskoj školi interesovanje postoji za medicinsku struku - rekao je Đurić.

Đaci sa manje od 60 bodova dokumenata u srednje četvorogodišnje i trogodišnje škole moći će predati od 24. do 26. juna.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS rekli su da u školskoj 2024/2025. godini mjesta ima za 10.197 učenika u 458 odjeljenja, te da se upis obavlja u dva upisna roka. Prvi upisni rok, koji je počeo juče, trajaće do 28. juna, a julski od 1. do 12. jula.

- Predviđen je upis 2.256 učenika, odnosno 22 odsto za zanimanja trećeg stepena i 7.941 ili 78 odsto učenika za zanimanja četvrtog stepena, od kojih 1.628 u gimnazije - naveli su u Ministarstvu prosvjete.

Pojasnili su da se prilikom upisa kandidati mogu prijaviti za najviše dva zanimanja u stručnim školama, dva smjera u gimnaziji ili dva odsjeka u umjetničkim školama.

- Redoslijed kandidata utvrđuje se prema ukupnom broju bodova dobijenih na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi, posebnog uspjeha iz pet predmeta značajnih za zanimanje u određenoj struci, odnosno u smjeru gimnazije za koji kandidati konkurišu, kao i za upis u umjetničke škole, te rezultata ostvarenih na posebnom ispitu za umjetničke škole - dodali su u resornom ministarstvu.

PRAVO UPISA

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS pojasnili su da pravo upisa u prvi razred srednjih škola imaju učenici sa završenom osnovnom školom koji nisu stariji od 17 godina na dan upisa.

- Lica koja se upisuju u škole za učenike sa smetnjama u razvoju mogu imati drugu dobnu granicu za upis u prvi razred, a najviše do navršene 21 godine - istakli su iz ministarstva.

(GS)

Danas počinje prvi upisni rok za srednjoškolce u Srpskoj

Prvi upisni rok u srednje škole u Republici Srpskoj za odlične učenike, koji imaju 60 i više bodova, počinje danas, a rezultati će biti objavljeni 20. juna.

Iduće školske godine u prvi razred predviđen je upis za 10.197 učenika.

Upisivanje svršenih osnovaca u prve razrede srednjih škola obavljaće se i u julskom upisnom roku.

Deficitarna zanimanja biće i ove godina stipendirana od lokalnih zajednica i Vlade Srpske.

(NN)

Kako odlazak na ljetovanje učiniti što jeftinijim

BANjALUKA - Građani Republike Srpske koji tokom ovog ljeta odluče da svoj godišnji odmor provedu na moru, recimo u Crnoj Gori ili Grčkoj, trebalo bi da dobro isplaniraju gdje će sipati gorivo, jer u zavisnosti od mjesta gdje to urade, mogli bi proći jeftinije za čak 160 maraka.

Ovo planiranje posebno ima smisla ukoliko se neko odluči da automobilom krene put Grčke, do koje, u zavisnosti od toga koji dio poželite da posjetite, ima oko 1.200 kilometara. Ako, recimo, neko krene iz Banjaluke, preko Srbije i Sjeverne Makedonije pa do Grčke, najjeftinija varijanta jeste da odmah napuni do vrha rezervoar, a drugi put u Sjevernoj Makedoniji, prije nego što uđe u Grčku. U ovom slučaju, ovaj put, bar što se tiče potrošnje, odnosno izdataka za gorivo, koštaće oko 250 maraka bez plaćenih putarina.

Ova računica je napravljena pretpostavljajući da je potrošnja jednog  automobila oko osam litara na 100 kilometara, a što onda znači da će do Grčke vaš automobil potrošiti između 95 i 100 litara goriva. 

Kalkulacije

Ukoliko, međutim, kojim slučajem odlučite da gorivo drugi put sipate u Srbiji ili, recimo, u Grčkoj, račun će biti znatno veći -  za 80 maraka u jednom pravcu. Ako ovome dodamo i povratak, ako se dobro ne isplanira ovo putovanje, mogli biste skuplje proći za čak 160 maraka.

Zbog toga je preporuka da odmah napunite rezervoar prije kretanja na odmor, a drugi put u Sjevernoj Makedoniji, u kojoj je cijena goriva približno ista kao i u Republici Srpskoj, te da eventualnu dopunu obavite u Srbiji. Cijene goriva u Grčkoj trenutno se kreću oko 1,9 evra po  litru, što je oko 60 centi više od cijene na ovim prostorima. 

Određene uštede se mogu ostvariti i prilikom putovanja u Crnu Goru, u kojoj su trenutne cijene goriva na benzinskim pumpama više za 40 do 50 feninga od onih u Republici Srpskoj i kreću se oko tri marke. U ovom slučaju takođe je najbolja varijanta, naisplativija, da odmah natočite pun rezervoar, koji vam je dovoljan do Crne Gore, do koje u prosjeku ima oko 440 kilometara, te da taj postupak ponovite u povratku.

Kada su u pitanju svi troškovi putovanja, računajući i putarinu, odlazak i povratak iz Grčke, troškovi iznose oko 450 maraka, bez kupljenih sendviča i vode. I ovo je najjeftinija varijanta.

Troškovi

Grčka je, inače, jedna od najpopularnijih destinacija za ljetovanje kod Srba već duži vremenski period, a svake godine ugosti oko 30 miliona posjetilaca iz cijelog svijeta. Cijene smještaja variraju u zavisnosti od turističke destinacije, blizine mora i vrste smještaja. Hotelski smještaj košta između 30 i 200 evra po noći, u zavisnosti od kategorije hotela, dok je cijena jednosobnog apartmana od 30 do 100 evra po noći, a dvosobnog od 60 do 150 evra. Kada se podvuče crta, jednoj prosječnoj porodici za odlazak u Grčku automobilom na desetodnevni odmor neophodno je između 1.600 i 2.500 maraka, ne računajući troškove hrane. Cijena girosa je između tri i 4,50 evra, ali negdje ide i do deset, pice oko 12, a roštilja 14 evra, navodi se na portalu “Grčka info”. Pivo - pet evra, pa do čak osam evra.

Neki koji su već bili na ljetovanju u Grčkoj razočarani su visokim cijenama. Prema riječima jedne Banjalučanke, ulaz na jednu od  plaža plaćala je osam evra uz dodatnih tri za ležaljku. Za vikend je taj komplet 14 evra. Tapacirane, bolje ležaljke su i do 20 evra. Ukazala je da u pojedinim ugostiteljskim objektima malo pivo košta čak osam evra, koliko košta jedna mala gajba u prodavnici.

Šta je zabranjeno

U Grčku je, inače, zabranjen unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda. To znači da na more u Grčku ne možete nositi viršle, šnicle, šunku, sir, mlijeko, jogurt, pavlaku... Takođe, nije dozvoljeno nositi kuvana i pržena jela i kvarljive namirnice. Granični službenik ima pravo da vam ove namirnice oduzme i baci. Može se ponijeti do pet kilograma svježeg voća i povrća, osim krompira, do dva kilograma mlijeka u prahu za bebe, kao i do dva kilograma hrane za kućne ljubimce.

Takođe, niko neće zamjeriti ako se ponese i riža, kečap, gotova jela, makaroni, keks, čokolada, voda, sokovi, sve dok vrijednost ovih namirnica ne prelazi 300 evra po putniku (150 evra za mlađe od 15 godina). Putnici treba da imaju u vidu da se od njih može zahtijevati da na carini dokažu da je roba kupljena samo za ličnu upotrebu.

Dozvoljen je i jedan boks cigareta, ali i do 10.000 evra u gotovini. Iznos preko toga mora se prijaviti na granici. Iznošenje antikviteta iz Grčke je strogo zabranjeno i kažnjivo bez posebne dozvole Arheološke službe u Atini. Od bitnih informacija potrebno je napomenuti da je zbog velikih vrućina opasnost od požara velika, te je u funkciji broj 112 koji obavještava sve o potencijalnoj opasnosti. Poruke koje stižu sa ovog broja dostupne su na grčkom i engleskom jeziku.

Montenegro

Slična ograničenja postoje i u Crnoj Gori. Putnici mogu prenijeti tri kilograma svježeg voća i povrća, osim krompira, jedan buket ili vijenac, jedan kilogram lukovica i gomolja ukrasnog bilja, kao i tri saksije sobnog bilja, ukrasnog grmlja, osim bonsaija.

Kada je riječ o lijekovima, u Crnu Goru putnik sa sobom može unijeti količinu medikamenata koja mu je potrebna najviše za šest mjeseci. Ukoliko lijek sadrži drogu, može se unijeti u količini koja pokriva 30 dana, a za to je potrebna potvrda ljekara ne starija od 90 dana.

Putnik u Crnu Goru može unijeti, pa tako i iznijeti, bez prijavljivanja carinskom organu novac u evrima ili valuti koja nije evro u ukupnom iznosu, odnosno protivvrijednosti iznosa do 10.000 evra.

Kada je riječ o hrani, putnik u Crnu Goru može unijeti hranu za lične potrebe u količini koja ne prelazi jedan kilogram sušenog voća, povrća, sušenih gljiva, sirove kafe, kakaoa u zrnu, začina ili čajeva. Takođe, odobren je unos za alkoholna pića u originalnoj ambalaži u količini od jednog litra, ostalih pića u originalnoj ambalaži dva litra i flaširane vode u originalnoj ambalaži do pet litara. Zabranjen je unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda.

Građani koji planiraju da provedu odmor duž crnogorske obale treba da ostave dio novca i za dnevno plaćanje parking mjesta za automobil, bez obzira na to što će boraviti u hotelu. Isto važi i za plaćanje ležaljki i suncobrana. Za obje stavke potrebno je izdvojiti po deset do 15 evra dnevno.

Putarina

Oni koji se odluče da automobilom krenu put Grčke, preko Beograda do Preševa, moraće za putarinu izdvojiti 28 maraka. Kada je u pitanju Sjeverna Makedonija, putarina se plaća u tri navrata po 1,5 evra, a u slučaju Grčke ova naknada se kreće oko 2,5 evra.

Cijene namirnica u Grčkoj

Hljeb od 1,10 do 1,90 evra

Litar mlijeka od 1,12 do 2,80 evra

Jaja (pakovanje od 12 komada) do 3,50 evra

Suncokretovo ulje do 2,60 evra

Kilogram paradajza 2,10 evra

Kilogram paprika 3,80 evra

Kisela sedam evra

Kada je riječ o cijenama u Crnoj Gori, veliku pažnju nedavno je privukao jedan post ogorčenog turiste koji boravi u Tivtu. On je istakao da je u jednom od kafića dva espresa, jednu kiselu vodu i dvije rakije platio čak 24 evra. Kisela sedam evra. Čovjek je bio prilično iznenađen, a ovaj račun je podijelio na društvenoj mreži “Iks”, gdje su mnogi komentarisali objavu.

U komentarima su ga jedni upitali šta je očekivao kada je odlučio da sjedne u kafić u tako popularnom i opštepoznatom i skupom mjestu, dok su drugi govorili da ni u najpoznatijim evropskim metropolama cijene nisu tako visoke. “Ni u Rimu espreso ne košta tri evra”, “Ovo je klasično udaranje po ušima”, “Kafa ne bi smjela da košta više od 2,5 evra, a kisela preko četiri”, “'Šljiva' skuplja nego 'burbon'“, bili su samo neki od mnogobrojnih komentara.

(GS)

Upisna groznica trese buduće brucoše

BANjALUKA, ISTOČNO SARAJEVO - Svršeni srednjoškolci koji obrazovanje žele da nastave na nekom od javnih fakulteta u Republici Srpskoj već pripremaju dokumenta, jer prijavljivanje kandidata za upis na prvi ciklus studija počinje 24. juna.

Nedoumice i predrasude je potrebno ostaviti po strani, kažu profesori, jer na fakultetima ima novih studijskih programa, zbog čega se prije upisa potrebno dobro informisati. 

Prema konkursu za upis studenata u prvu godinu prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u akademskoj 2024/2025. godini na javnim visokoškolskim ustanovama, buduće brucoše čeka 4.465 indeksa. 
Univerzitet u Banjaluci na prvi ciklus studija planira da upiše 2.640 studenata, od čega njih 1.882 na budžet i 381 na samofinansiranje. Mjesta ima i za 302 strana studenta i 75 vanrednih.  

Najviše mjesta, kada je u pitanju Univerzitet u Banjaluci, tradicionalno i ove godine nudi Medicinski fakultet i to 575, zatim Elektrotehnički 226, dok Ekonomski nudi 224 indeksa za brucoše. 

- Prijava kandidata na prvi ciklus studija na sve fakultete može se izvršiti i elektronskim putem na portalu upis.unibl.org. Kandidati koji konkurišu elektronskim putem u obavezi su originalna dokumenta predati prilikom upisa - istakao je portparol Univerziteta u Banjaluci Dario Stanković i dodao da su prijemni ispiti na većini fakulteta zakazani za 1. jul u devet časova. 

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Banjaluka Zoran Đurić istakao je za “Glas Srpske” da i ove godine očekuje veliko interesovanje kandidata za upis na jedan od studijskih programa, za zanimanja koja su tražena na tržištu.  

- Studentima na izbor dajemo tri studijska programa, odnosno računarstvo i informatika, zatim elektronika i telekomunikacije, te energetika i automatika - kazao je Đurić i pozvao studente da ostanu studirati u Srpskoj, gdje će steći bolja znanja nego na nekim evropskim univerzitetima.

Kvalitet rada najbolje se, istakao je on, vidi po vrhunskim rezultatima koje studenti ovog fakulteta postižu na različitim takmičenjima. 

Univerzitet u Istočnom Sarajevu planira ove godine da upiše 1.825 brucoša, od čega njih 1.214 na budžet i 193 na samofinansiranje. Mjesta ima i za 296 stranih studenata i 122 vanredna. 

- Imajući u vidu činjenicu da srednju školu ovog ljeta završava još manje srednjoškolaca nego lani, kao i da mnogo njih studije upisuje u inostranstvu, bićemo zadovoljni ako ne zabilježimo pad. Naravno, bili bismo presrećni da upišemo više brucoša nego lani, ali plašim se da to u ovakvoj situaciji baš i nije realno očekivati iako do sada nikad nismo imali bolju upisnu kampanju - kazao je rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić.

Dodao je da ga posebno raduje što će se ove godine na Medicinskom fakultetu u Foči upisati peta generacija studenata koji predavanja slušaju na engleskom jeziku. 

- To je jako važno za naš univerzitet i Srpsku, ali ja bih bio mnogo srećniji da upisujemo više domaćih studenata, iako su nam i stranci i te kako važni. Oni su najbolji ambasadori univerziteta u Srpskoj - kazao je Kulić.

Drugi i treći ciklus

Prijave za upis na drugi i treći ciklus studija na univerzitetima trajaće od 24. juna do 4. oktobra, a kandidati se mogu i elektronski prijaviti, dok će originalna dokumenta moći dostaviti na upisu.

- Nadam se da ćemo u nekom od narednih rokova uspjeti završiti akreditaciju za novi zajednički studijski program “Istorija ratova, ratnih zločina i genocida u 20. vijeku” na trećem ciklusu studija, koji bi trebalo da se izvodi na Filozofskom fakultetu u Palama i Filozofskom fakultetu u Banjaluci - kazao je Milan Kulić.

(GS)


O portalu

Teslić danas - Vaš internet portal!

Najposjećeniji internet portal u Tesliću. Šesnaest godina sa Vama. Hvala na povjerenju!

Kontakt e-mail: teslicdanas@gmail.com