IZIS spreman, od ponedjeljka postepeno puštanje u funkciju

BANJALUKA - Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) je spreman jer je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (FZO RS) sproveo sve potrebne preventivne aktivnosti, ali će se njegovo puštanje u funkciju, počevši od ponedjeljka, sprovoditi postepeno i to u onim zdravstvenim ustanovama koje su ispoštovale sve date bezbjednosne preporuke.

Saopšteno je to iz FZO RS, odakle dodaju da je njihovo rukovodstvo, na današnjem sastanku sa predstavnicima zdravstvenih ustanova, dogovorilo dinamiku puštanja IZIS-a u funkciju.

"Planirano je da se prioritetno u funkciju pusti porodična medicina i hitne službe, te ostale djelatnosti, ali će se prije svakog puštanja prethodno svaki dio IZIS-a dodatno testirati od strane samih zdravstvenih radnika", naveli su iz FZO RS.

Kako dodaju, još ranije zdravstvenim ustanovama, odnosno eksternim korisnicima sistema, date su preporuke koje aktivnosti one treba da preduzmu, a kako bi se ispunili preduslovi za bezbjedno puštanje u funkciju IZIS-a.

"Upravo kako bi se eksternim korisnicima ostavilo dovoljno vremena da provjere bezbjednost svojih informacionih sistema, IZIS još nije vraćen u funkciju. S obzirom na to da su nas pojedine ustanove informisale da su sprovele date preporuke, planirano je da se od naredne sedmice IZIS postepeno vraća u funciju", naveli su iz FZO RS.

Naime, kako tvrde, Fond je od hakerskog napada odmah angažovao sve svoje resurse, kao i resurse održavaoca sistema IZIS, kako bi u što kraćem roku IZIS bio stavljen u operativan rad. 

"Istovremeno, iako je IZIS imao maksimalnu zaštitu, sa oporavkom sistema, dodatno ćemo unaprijediti i sigurnost sistema na još viši nivo. Iz tog razloga, između ostalog, rad i razmjena podatka u IZIS-u biće omogućena samo onim zdravstvenim ustanovama koje budu izvršile skeniranje svoje računarske mreže i promjenu korisničkih naloga u sistemu. Zdravstvene ustanove su obavezne da Fondu dostave kredibilan dokaz da su postupili po instrukcijama Fonda. Takođe, i zdravstvene ustanove koje koriste aplikacije drugih proizvođača, dužne su da od njih pribave dokaz da su postupili po instrukciji i skenirali svoju računarsku mrežu i servere", navode iz FZO RS.

Podsjećaju da je FZO RS juče dobio i podršku Vlade Srpske za sprovođenje svih neophodnih aktivnosti, jer je, kako ističu, zajednički interes da se Integrisani zdravstveni informacioni sistem što prije oporavi od visoko sofisticiranog hakerskog napada i da se zajedno preventivno sprovedu sve bezbjednosne mjere prije ponovnog uspostavljanja IZIS-a.

(NN)

Povezani članci:


O portalu

Teslić danas - Vaš internet portal!

Najposjećeniji internet portal u Tesliću. Šesnaest godina sa Vama. Hvala na povjerenju!

Kontakt e-mail: teslicdanas@gmail.com