Dan počinje molebnom u Hramu Svetog Save, nastavlja se susretima predsjednika, Vlada, ali i privrednika, predstavnika različitih udruženja, kulturnih institucija Srbije i Republike Srpske.

Veliki srpski sabor zakazan za 8. jun u Beogradu okupiće nekoliko hiljada ljudi iz Srbije i Republike Srpske. Osim zajedničke sjednice dvije vlade i kulturno-umjetničkog programa koji su najavljeni, biće predstavljena i usvojena posebna deklaracija.

Prvi put na jednom mjestu okupiće se gotovo svi folklorni ansambli Srbije i Republike Srpske. Oko 2.500 igrača iz čak 48 kulturno-umjetničkih društava pokazaće splet srpskih narodnih igara na beogradskom Trgu republike.

Dan počinje molebanom u Hramu Svetog Save, nastavlja se susretima predsjednika, Vlada, ali i privrednika, predstavnika različitih udruženja, kulturnih institucija Srbije i Republike Srpske.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je i zajedničku sjednicu vlade Srbije i Republike Srpske.

"Imaćemo i prisustvo dvojice predsjednika. Radimo na tekstu deklaracije. Imaćemo mnogo toga važnog i zajedničkog", rekao je Vučić i dodao da će to biti i u sferi kulture i da će se konačno odrediti svi zadaci po pitanju izgradnje i u Donjoj Gradini i u Beogradu Muzeja žrtava Jasenovca.

Na predstojećem Svesrpskom saboru biće predstavljena i deklaracija, a koju bi nakon toga trebalo da usvoje skupštine Srbije i Republike Srpske. U toj deklaraciji biće opisana aktuelna situacija sa srpskim narodom gdje god on živi, ali i budući koraci.

Ministri saglasni: Cilj Sabora - jedinstvo

Ministri kulture i prosvjete Srbije, Nikola Selaković i Slavica Đukić Dejanović, i ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić u Beogradu su se "saglasili da će predstojeći sabor u skladu sa dogovorom Vučića i Dodika, doprinijeti daljem jačanju naših veza i osjećaju jedinstva među pripadnicima našeg naroda gdje god živjeli".

Selakovićevo ministarstvo je saopštilo da su se u vezi s tim dogovorili o sastancima i saradnji srodnih ustanova kulture i obrazovanja u vrijeme tog sabora, i o potpisivanju dokumenata kojima će "dodatno biti produbljeno jedinstvo i zajedništvo srpskog naroda, među kojima i Memoranduma o saradnji dva ministarstva kulture u oblasti filmske umjetnosti i drugog audio-vizuelnog stvaralaštva".

Govoreći o "realizaciji zajedničkih aktivnosti na polju kulture i obrazovanja,naglasili su da je nastavak zajedničkog rada u najboljem interesu Republike Srbije i Republike Srpske, kao i srpskog naroda u cjelini".

Ministri su "razmotrili inicijative u cilju očuvanja naše kulture, tradicije i jezika, ukazujući da će zajednički projekti i manifestacije, kao i obilježavanje godišnjica događaja od značaja za čitav srpski narod, poput važnog jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, značajno doprinijeti jačanju naše ukupne saradnje i jedinstva, posebno imajući u vidu izazove sa kojima se suočavamo".

"Drina ne treba da bude razdjelnica već kičma i ona to jeste, jako je važno da Srbi sa obe strane u identitetskom smislu, ne državnom, budu jedinstveni po svim važnim pitanjima za budućnost srpskog narod", poručuje ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić.

Iz Banjaluke sabor vide kao "potvrdu jedinstva, nastavak saradnje, jačanje povezanosti uz dobrosusjedske odnose, ali i odgovaraju onima koji strijepe od ovakvog okupljanja.

"Niko nema potrebe da se plaši, ovo je znak naše sabornosti, ovo nije protiv bilo čijeg drugog interesa, uvijek ćete imati one koji su nezadovoljni, ovo je jedna čista ideja, zasnovana na čistim namjerama, takva će ostati i kad se završi saborovanje, ali će trasirati put za zajedničke ciljeve", ističe srpska članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

(Mondo.rs)

Vijesti najčitanije

Pratite nas

Pratite nas na fejsbuku  Pratite nas na X platformi  Pratite nas na instagramu