Dok se Huti i Amerikanci gađaju raketema: Najveću ekonomsku cijenu sukoba platiće zemlje Evrope

Sukob na Crvenom moru uticaće najviše na cijenu roba u Evropi.

Poremećaji u pomorskom saobraćaju na Crvenom moru podići će cijene robe široke potrošnje, posebno u Evropi, izjavio je finansijski direktor kompanije logističke multinacionalne kompanije "DP World" Juvraj Narajan.

Finansijski direktor kompanije sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima očekuje da će najveći teret poskupljenja zbog poremećaja u transportu pasti na leđa potrošača u Evropi.

"Cijena robe koja dolazi iz Azije u Evropu biće znatno veća. Evropski potrošači će osjetiti posljedice... One će biti teže u razvijenim privredama nego u privredama u razvoju", rekao je Narajan na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, piše Jutarnji.hr.

Rastu i premije osiguranja od ratnog rizika za pošiljke koje putuju kroz Crveno more, rekli su izvori iz sektora osiguranja. Kontejnerski brodovi čekaju pred ulazom u Crveno more ili odabiru dulju rutu, oko Rta dobre nade.

Podsjetimo, britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) prijavila je u utorak novi ozbiljan incident u Crvenom moru, koji se dogodio oko 100 nautičkih milja sjeverozapadno od grada Salif u Jemenu. Brod za rasuti teret koji je plovio pod zastavom Malte i u vlasništvu Grčke, pogođen je projektilom.

Takođe je danas američka vojska izvršila novi napad na Jemen gađajući protivbrodske balističke rakete na teritoriji koju kontrolišu Huti. Informaciju su saopštila dva američka zvaničnika, piše Rojters. Ponovni napad na Jemen je najnovija vojna akcija protiv Huta, koji napadaju teretne brodove u Crvenom moru.

(MONDO)

Povezani članci:


O portalu

Teslić danas - Vaš internet portal!

Najposjećeniji internet portal u Tesliću. Šesnaest godina sa Vama. Hvala na povjerenju!

Kontakt e-mail: teslicdanas@gmail.com