Dvije godine od početka rata u Ukrajini: "Krajnje je vrijeme za pravedan mi"

Na današnji dan prije dvije godine napadom ruskih snaga počeo je rat u Ukrajini.

Početak napada, koji je ruska strana nazvala Specijalna vojna operacija, objavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin, koji je istakao da će Moskva težiti "demilitarizaciji i denacifikaciji" Ukrajine, te pozvao ukrajinske vojnike da odlože oružje.

Rusija je započela vojnu operaciju nakon obraćanja vlasti Donjecke i Luganske Narodne Republike, koje su ranije proglasile nezavisnost od Ukrajine i vlasti u Kijevu, sa molbom za pomoć da odbiju agresiju Kijeva.

Prethodno je Moskva tražila od Ukrajine da ispoštuje Minske sporazume, Donbasu pruži autonomiju, te prestane sa granatiranjem i ubijanjem civila u Donjecku.

Rusija je zatražila i da Kijev unese vojnu neutralnost u Ustav Ukrajine.

Gutereš pozvao na mir

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je na mir i pravdu na jučerašnjem sastanku Savjeta bezbjednosti UN povodom obilježavanja druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

Gutereš je rekao Savjetu da je Rusija agresijom na Ukrajinu direktno prekršila Povelju Ujedinjenih nacija i međunarodni zakon, prenosi Si-En-En.

"Krajnje je vrijeme za mir, pravedan mir, zasnovan na Povelji Ujedinjenih nacija, međunarodnom pravu i rezolucijama Generalne skupštine“, saopštio je Gutereš.

(Agencije/Mondo)

Povezani članci:


O portalu

Teslić danas - Vaš internet portal!

Najposjećeniji internet portal u Tesliću. Šesnaest godina sa Vama. Hvala na povjerenju!

Kontakt e-mail: teslicdanas@gmail.com