Što je više nameću, BiH je sve manje

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da BiH sve manje ima što je više nameću, a da bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, kao jedan srbomrzac, govori samo da bi izazvao neku reakciju.

Na navode Bećirovića o navodnoj izolaciji Republike Srpske, Dodik je rekao da je sa turskim predsjednikom imao deset puta više sastanaka nego Bećirović koga, kaže, Redžep Tajip Erdogan ne zna dok ga ne predstave.

"Gledam kako se podomeće kad ide Erdogan, da se sretne s njim", rekao je Dodik novinarima iz Republike Srpske u Antaliji.

Dodik je naveo da će se predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bećirović sutra sastati sa Erdoganom, a da je on danas imao poseban sastanak što smatra važnijim.

Govoreći o 1. martu, Dodik je rekao je najbolji pokazatelj koliko je to zajednički praznik u Federaciji BiH bio kada je nedavno dolazio u Mostar gdje su u dijelu, kojim upravljaju Bošanjaci, istaknute zastave BiH, dok ih nema u dijelu kada se uđe u hrvatski dio.

"Gdje su im sada bili Hrvati na obilježavanju? To je samo nekoliko pojedinaca uz asistenciju ovih stranaca. Njima je dosadno u Sarajevu i to razumijem, malo je prijema, tako da odu tamo. Naravno da će tamo vidjeti ozloglašenog /američkog ambasadora Majkla Marfija, šta bi drugo", rekao je Dodik.

On je napomenuo da je 1. mart podsjećanje na dan kada su 1992. godine ubili srpskog svata, te da oni proslavljaju to ubistvo.

Dodik je rekao da taj praznik može da pripada njima, ali da ne pripada BiH, te da Republika Srpska nemam ništa protiv da oni slave, ali ne moraju da to nameću.

"Nećete nikad istorijski verifikovati to što ste nam uradili tog 1. marta, nikada, i to je naš stav", istakao je Dodik.

On je dodao da to niko u Srpskoj nije prihvatio, a da oni i dalje istrajavaju u svojoj gluposti, neistini.

"Taj Bećirović, mislim da on ne može biti ni srećan ni zadovoljan, on je jedan isfrustrirani tip. Viđao sam ga ovdje, ali ne nisam pozdravio, niti imam namjeru, možda nije civilizacijski ali šta se imam pozdravljati s njim? Jedan obični petljaroš i lažov koji kad god zine kleveće po Srpskoj", rekao je Dodik.

Dodik je upitao da li neko misli da je Bošnjacima važno što Bećirović, jer je slagao sve što je govorio.

"Hoćeš da nam nametneš BiH, što je više namećeš, manje je ima, manje će biti i neće ni biti nikako. I to je nešto što on ne može da razumije", zaključio je Dodik.

(GS)

Graničnim policajcima umanjene plate: Dozvolili obezbjeđenju Kristijana Šmita da naoružani uđu u BiH

Granični policajci, koji su dozvolili obezbjeđenju Kristijana Šmita, kojeg institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, da nelegalno unesu oružje u BiH, kažnjeni su umanjenjem plate.

Disciplinska komisija Granične policije je, naime, graničnim policajcima izrekla kaznu umanjenja plate od 15 odsto u naredna tri mjeseca, piše RTRS.

Epilog je to prijave ministra bezbjednosti BiH Nenada Nešića, koji je tražio da policijske agencije istraže kako je moguće da Šmitovo obezbjeđenje neleglno unese i bez dozvole nosi oružje na teritoriji BiH.

Nešić je rekao Srni dodao da će u ponedjeljak zatražiti od Granične policije da mu dostave detaljnu informaciju o ovom događaju i šta su uradili u vezi sa tim.

On je rekao da je Ministarstvo bezbjednosti uputilo dopis Graničnoj policiji sa zahtjevom da preduzmu sve mjere i utvrde odgovornost za ulazak Šmitovog obezbjeđenja sa oružjem preko graničnog prelaza Gradiška.

(Mondo)

Hoće li Brisel otvoriti vrata ili će dozvoliti Šmitu da sruši evropski put BiH? (VIDEO)

Evropski put ili stranputica BiH? Status pregovarača ili status kvo – šta će u martu odlučiti Brisel? Spustili su kriterijume, i pred bh lidere stavili tri zakona za otvaranje pregovora.

Ipak, mnogi su mišljenja da bi odluka ujedinjenih Evropljana mogla biti politička. Tačnije geopolitička. Što ruku na srce ne bi bio njihov prvi presedan. U tom slučaju očekivati je da će BiH nastaviti evropske integracije.

Politički lideri nastavaljaju razgovore kako bi bar jedan od tri zakona usaglasili. Kažu da su dovoljno uradili pa od Evorpe traže datum početka pregovora. Gdje smo - na kraju početka ili početku kraja?

Opširnije u prilogu.

(RTRS)

Dodik i Cvijanović na trodnevnom Antalija diplomatskom forumu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović doputovali su u Antaliju, gdje će na poziv turskog predsjednika Redžepa Taipa Erdogana, učestvovati na trodnevnom Antalija diplomatskom forumu.

Na marginama diplomatskog foruma u Antaliji, predsjednik Dodik sastaće se sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Dodik je ranije rekao da je cilj njegovog odlaska u Antaliju na forum, koji se održava pod pokroviteljstvom Erdogana, da Srpska ojača saradnju s partnerima i da se nastavi ekonomska aktivnost.

Osim šefova država i vlada, treći po redu Antalija diplomatski forum okupiće i pojedince iz svijeta biznisa, akademike, predstavnike mladih i medija.

(RTRS)

Ustavni sud Srpske: Tarife za obračun električne energije koje se primjenjuju od 15. decembra nisu u skladu sa Ustavom

Ustavni sud Republike Srpske odlučio je na današnjoj sjednici da tarife za obračun električne energije koje se primjenjuju od 15. decembra 2022. godine nisu u skladu sa Ustavom Republike Srpske.

Ustavni sud je usvojio odluku kojom je utvrdio da tačka IV Odluke o utvrđivanju tarifnih stavova za korisnike distributivnih sistema u Republici Srpskoj od 15. decembra 2022. godine nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske, jer je ovom tačkom propisano da Odluka stupa snagu danom donošenja, a primjenjuje se od 1. januara 2023. godine, što je suprotno Ustavu Srpske.

Istom odlukom Ustavni sud je utvrdio da tačke II i IV Odluke o tarifnim stavovima za javno snabdijevanje električnom energijom u Republici Srpskoj nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o električnoj energiji.

Obrazlažući svoju odluku u ovom dijelu, Ustavni sud je saopštio da su tačkom II osporene odluke, koja predviđa obim potrošnje kao kriterijum za utvrđivanje naknade za nabavku električne energije, krajnji kupci u okviru jedne tarifne grupe koji troše više električne energije dovedeni u nepovoljniji položaj u odnosu na krajnje kupce u okviru iste tarifne grupe koji troše manje električne energije, što je suprotno ustavnom načelu zabrane diskriminacije.

Saopštenje Ustavnog suda Srpske pogledajte OVDЈE.

(RTRS)


O portalu

Teslić danas - Vaš internet portal!

Najposjećeniji internet portal u Tesliću. Šesnaest godina sa Vama. Hvala na povjerenju!

Kontakt e-mail: teslicdanas@gmail.com