„Openhajmer“ je najbolji film 96. dodjele Oskara.

Od 13 nominacija „Openhajmer“, film o ocu atomske bombe osvojio je sedam, uključujući Kristofera Nolana za režiju i Kilijana Marfija za najboljeg glumca.

„Jadna stvorenja“ odnijela su četiri, a Ema Stoun svog drugog Oskara. Uprkos 10 nominacija, Skorsezeove „Ubice pod cvjetnim mjesecom“ nisu osvojile nijednu statuetu, dok je „Barbi“ pokupila tek jednu – za najbolju pjesmu.

Legendarni Al Pačino na bini teatra Dolbi pročitao je odluku Akademije – najbolji film 96. dodjele Oskara je Openhajmer.

U izuzetno jakoj konkurenciji, Ema Stoun osvojila je svog drugog Oskara za najbolju glumicu i to za ulogu Bele Bakster u filmu „Jadna stvorenja“.

Poslije dugogodišnje rediteljske karijere tokom koje je snimio pregršt izuzetnih ostvarenja, Kristofer Nolan konačno je osvojio statuetu za režiju za Openhajmera.

Najveći favorit za najboljeg glumca Kilijan Marfi opravdao je očekivanja i odnio kući svog prvog Oskara.

Ludvig Goranson podigao je svog drugog Oskara za originalnu muziku filma „Openhajmer“, dok je Bili Ajliš takođe osvojila drugu statuetu u karijeri i to za pjesmu „What I Was Made For“ u blokbasteru Barbi.

Rajan Gosling i Sleš podigli dvoranu na noge

Da razbiju pomalo monotonu atmosferu u teatru Dolbi pobrinuli su se Rajan Gosling i Sleš izvodeći numeru „Im just Ken“ iz filma „Barbi“.

Zlatna statueta u kategoriji za najbolji zvuk pripala je Tarnu Vilersu i Džoniju Bernu za rad na filmu „Zona interesa“.

Najbolji kratkomentražni film je „Čudesna priča“ Henrija Šugara, a Oskar je otišao u ruke Vesa Andersona i Stivena Rejlsa.

Za svoj izuzetan rad u „Openhajmeru“ Hojte van Hojtema osvojio je Oskara za najbolju fotografiju.

Ben Praudfut i Kris Bauers nagrađeni su za najbolji kratki dokumentarni film „Posljednja majstorska radionica“, dok su Mstislav Černov, Mišel Mizner i Rejni Aronson-Rat podigli statuete za dugomentražni dokumentarac „Dvadeset dana u Marijupolju“.

Prijatno filmsko iznenađenje iz Japana „Godzila minus jedan“ osvojila Oskara za najbolje vizuelne efekte, a statuete su podigli Takaši Jamazaki, Kijoko Šibuja, Masaki Takahaši i Tatsuji Nodžima. Za najbolju montažu pozlaćenom statuetom nagrađena je Dženifer Lejm za svoj rad na Openhajmeru.

Robert Dauni Džunior osvojio je u kategoriji za najboljeg sporednog glumca svoj prvi Oskar u karijeri i prvi za „Openhajmera“.

„Zona interesa“ najbolji međunarodni film

Reditelj Džonatan Glejzer podigao je Oskara za najbolje međunarodno ostvarenje za potresnu dramu o nacističkim zločinima tokom Drugog svjetskog rata.

Džon Sina kao od majke rođen i tri Oskara za „Jadna stvorenja“! Jedan od glavnih favorita večeras, drama „Jadna stvorenja“, odnio je Oskare za najbolju šminku i frizuru (Nadija Stejsi, Mark Kulijer i Džoš Veston), najbolju scenografiju (Džejms Prajs, Šona Hit i Žuža Mihalek) i najbolju kostimografiju (Holi Vedington).

Najbolji scenariji – „Anatomija pada“ i „Američka fikcija“

U kategoriji najboljeg originalnog scenarija nagrađeni su Žistin Trije i Artur Harari, dok je za najbolji adaptirani scenario pozlaćenu statuetu podigao Kord Džeferson.

Najbolji dugometražni animirani film je „Dječak i čaplja“, a Oskar je pripao Tošiju Suzukiju i najvećem imenu japanske animacije Hajau Mijazakiju.

Najbolji kratki animirani film je „Rat je završen“. Zahvaljujući se Džonu Lenonu i Joko Oko na inspiraciji, Dejv Malins i Bred Buker podigli su zlatne statuete za kratki animirani film.

Biografski film o ocu atomske bombe, koji je pomeo konkurenciju na dodjeli Bafti i Zlatnih globusa, predvodio je trku sa 13 nominacija, a veče završio sa sedam Oskara, uključujući i onaj za najbolji film.

Osim toga, „Openhajmer“ je dominirao u većini glavnih kategorija – Kristofer Nolan konačno je osvojio Oskara za režiju, Kilijan Marfi proglašen je najboljim glumcem, Robert Dauni Džunior najbolji je sporedni glumac, a film je osvojio i statuete za najbolju fotografiju i muziku.

Na drugom mjestu sa 11 nominacija bila su „Jadna stvorenja“, Jorgosa Lantimosa. Film je osvojio četiri, uključujući Oskara za glavnu glumicu koji je pripao Emi Stoun.

„Ubice pod cvjetnim mjesecom“, drama o tragediji indijanskog plemena koje na svojoj zemlji nalazi naftu nominovana je u 10 kategorija, ali film Martina Skorsezea nije osvojio nijednu statuetu.

Za najbolji međunarodni igrani film proglašena je potresna drama o nacističkim zločinima „Zona interesa“, piše RTS.

(GS)

Zabava najčitanije

Pratite nas

Pratite nas na fejsbuku  Pratite nas na X platformi  Pratite nas na instagramu