Pesnik, pisac i scenarista Abdulah Sidran, preminuo je u 80. godini.

Bosanskohercegovački pesnik, pisac i scenarista Abdulah Sidran preminuo je u subotu, 23. marta, u 80. godini.

Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Sarajevu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu. Do aprila 1992. godine bio je zaposlen na RTV Sarajevo kao vodeći dramaturg.

Scenarista je filmova "Sećaš li se Doli Bel?", "Otac na službenom putu" Emira Kusturice, "Kuduz" Ademira Kenovića... Kao filmski autor, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Bio je član Akademije nauka i umetnosti Bosne i Hercegovine.

U književnosti se javio sredinom sedamdesetih godina i bio je nagrađivani autor. Dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, Godišnje nagrade Udruženja književnika BiH, Godišnje nagrade Izdavačkog preduzeća "Svjetlost", Zmajeve nagrade.

Sidran je u svojoj knjizi rekao da je Kusturičin otac radio za UDBU i Kos, ali i otkrio da se sa slavnim rediteljem posvađao kada je zidao Andrićgrad.

"I pamtim da je naš poslednji razgovor bio 2010. godine, kada je on zaboravio da pravi Andrićgrad, tada se zvao Kamengrad. Tu nije bilo moguće nijedne replike napraviti a da se ne posvađamo. Kazao sam mu: "Pa znaš da je tri i po hiljade Višegrađana pobijeno, znaš li da su tu pod nogama? Znaš za kuću u pionirskoj, znaš li za spaljivanje, znaš li za Vilinu vlas...? Možeš li napraviti neki spomenik?"

Kaže: "Ako neko bude zahtevao, ja mu neću braniti. Ja mogu staviti spomenik kakav god hoćeš, ali da na njemu piše: Svim žrtvama, iz svih vremena proteklih na ovom prostoru." Pa nije to to. I tu je bilo nešto s moje strane što on nije mogao svariti. Tad smo se, pravo rečeno, popi*karali, nije imalo više svojstva normalnog razgovora. I nikad se više nismo čuli, nikad".

(Kurir, MONDO, D.P)

Zabava najčitanije

Pratite nas

Pratite nas na fejsbuku  Pratite nas na X platformi  Pratite nas na instagramu