Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

REGULATE: Pesma koju smo obožavali! (VIDEO)

"Regulate" je jedan od najboljih rep pesama devedesetih, a pošto slavi jubilej, saznajte kako je nastala!

Sećate li se hiphop hita "Regulate", kojim su Voren Dži i Nejt Dog (Warren G&Nate Dogg) pokorili scenu devedesetih?

Pesma je snimljena pre 25 godina, 1993, a izašla je sledećeg leta, u okviru Vorenovog albuma "Regulate… G Funk era" i muzike za film "Above the rim". Korišćeni su semplovi Boba Džejmsa, Majkla Mekdonalda, a u spotu su korišćene scene iz filma u kojem je 2Pac igrao jednu od glavnih uloga.

Radnja je kao jedna noć u getu – Voren vidi ekipu koja se kocka i proba da im se pridruži, oni ga opljačkaju. Sećate se, "uzmu mu i prstenje i roleks, šta je sledeće"? U međuvremenu ga Nate Dogg traži, tu se slupa auto pun devojaka koje zure u njega, on nalazi Vorena i izbavlja ga, i na kraju zajedno sa tim cicama odlaze.

Ovo je pesma koja, smatraju muzički kritičari, u sebi zapravo ne sadrži ništa posebno. Bit jeste zarazan, tekst je veoma jednostavan, ali je ovo i dalje pesma koja izmamljuje nostalgični osmeh na lice svima koji su voleli hiphop devedesetih, i verovatno i dalje znaju tekst.

Novi dokumentarac "G Funk" prati Vorena Džija od odrastanja u Long Biču sa imenima kao što su Snoop Dogg i Nate Dogg, preko formiranja 213, zategnutog odnosa sa polubratom (Dr Dre) i odlukom da, umesto za "Death row", potpiše za "Def Jam", koja je promenila tok istorije repa.

Voren je pričao za "NME" o nastanku ove pesme, najpre o rečenici "the rhytm is the bass and the bass iz the treble".

"Ne, ni ja ne znam šta to znači," rekao je on kroz smeh.

"Hteli smo da napravimo foru na rečenicu 'ritam je život, i život je ritam', uleteo je Nejt sa svojom verzijom i ostala je u pesmi. I dalje obožavam tu pesmu, donela mi je mnoge fantastične stvari. Sećam se da me je Snoop zvao daje zajedno izvedemo na Vembliju, bio sam užasno nervozan, a masa je bukvalno poludela kad sam izašao," prisetio se on.

"U suštini, želeli smo samo da ispričamo svoju priču, stvari kroz koje sam ja prošao, kao i mnogi ljudi koje poznajem. Samo smo ispričali svoju priču, a ostatak pesme 'stvara' mašta slušaoca. Nismo imali pojma da će postati i ostati tako popularna."

Uvod u pesmu je iz kaubojca "Young Guns" iz osamdesetih.

"To mi je bio jedan od omiljenih filmova svih vremena, gledao sam ga po dva, tri puta na kaseti za jedan dan. Odatle je i došao izraz 'Regulate', koristili smo ga svakodnevno u žargonu," objasnio je on. U filmu se taj izraz koristi (kao i u žargonu) kao "reši ovo/reguliši ovo".

Snoop Dogg i Dr Dre se možda nikada ne bi ni upoznali, da ih upravo Voren nije spojio. Ali, u dokumentarcu se vidi da nisu uvek bili u dobrim odnosima. Primer je scena u kojoj Voren dolazi na aerodrom pred njihovu prvu turneju, i svi imaju avionske karte, osim njega…

"Nisam se ljutio na njega, ali nisam bio ni srećan zbog načina na koji su me tretirali. Nije to bio Dre, koliko Šug Najt. Dre mi je čak i rekao – nemoj u Death Row, budi svoj čovek i živi svoju priču. Da sam potpisao za njih, možda nikada ne bih ni napravio pesmu kao što je 'Regulate'. Verovatno bih završio u zatvoru."

Voren će izlazak dokumentarca "proslaviti" uz sedam novih pesama, do tada, pogledajte trejler!

Izvor: MONDO

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.