Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

"Simpsonovi" razbesneli fanove! (VIDEO)

Mnogi su "sahranili" jednu od najpopularnijih serija nakon komentara iz poslednje epizode.

Kao što su i obećali, "Simpsonovi" su se u epizodi koju su emitovali u nedelju uveče dotakli kontroverze oko stereotipa koji prenosi lik Apu, ali fanovi nisu bili impresionirani.

Dokumentarac koji je objavljen prošle godine pod nazivom "Problem sa Apuom" se bavio ovim likom iz animirane serije kroz stereotipe Indijaca u Americi, kao i "škakljivom" činjenicom da mu glas daje beli glumac (Henk Azaria) koji imitira jak akcenat kada predstavlja Apua.

Ovo je Apu

Apu je imigrant iz Indije, koji radi kao prodavac u samoposluzi. Kao najbolji od 7 miliona učenika u srednjoj školi, dobio je stipendiju za Springfildski tehnički univerzitet, gde je studirao kod profesora Frinka, koji je međutim pogrešno procenio budućnost računara, a i Apu je ostao bez stipendije i dugo bio ilegalni imigrant. Tek nekoliko godina kasnije, kada je gradonačelnik Džo Kvimbi dao predlog 24, po kome je trebalo proterati sve ilegalne imigrante, Apu je položio ispite za američko državljanstvo. Ima brata Sandžaja, ženu i osmoro dece.

Komičar Hari Kondabolu je u dokumentarcu optužio producente serije "Simpsonovi" da su rasisti zbog načina koji su predstavili Apua Nahasapimapetilona. Indijac koji vodi "Kviki mart" je predstavljen kao imigrant, kroz klasične stereotipe vezane za indijsku kulturu, ponašanje, govor...

U poslednjoj emitovanoj epizodi "No Good Read Goes Unpunished", Mardž čita Lisi "njenu omiljenu knjigu", ali se muči da stare stereotipe koji su tamo smesti u rečnik koji je manje uvredljiv za današnje doba.

To dovodi do momenta kada se Lisa okreće direktno ka kameri i govori: "Nešto što je počelo pre više decenija, ljudi su aplaudirali i nisu gledali na to kao nešto uvredljivo, sada je politički nekorektno. Šta više čovek da uradi?"

A, ako neko nije razumeo da se radi o Apuu i kontroverzi koju je taj lik odnedavno izazvao, Lisa nakon ove rečenice gleda u Apuuovu uramljenu sliku pored kreveta na kojoj ispod njegovog lika piše "nemam kravu".

Ovaj "skeč" nije prošao dobro kod gledalaca koji su na društvenim mrežama iskalili svoj bes zbog načina na koji su tvorci "Simpsonova" prišli ovoj temi. Oni smatraju da je momenat u ovoj epizodi bio užasno uvredljiv i ponižavajuć, kao i da je serija za njih nadalje "mrtva".

Izvor: Mondo

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.