Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
 

Tramp upoređen sa diktatorom uz poruku "u ratu smo za svoju zemlju"

Reditelj Majkl Mur uporedio je američkog predsednika Donalda Trampa sa Adolfom Hitlerom u svom provokativnom, novom dokumentarnom filmu "Fahrenheit 11/9" koji je svetsku premijeru imao u četvrtak u Torontu na Međunarodnom filmskom festivalu.

U dokumentarnom filmu se istražuje koje su snage doprinele Trampovoj izbornoj pobedi u novembru 2016. godine, a povlače se paralele sa usponom Hitlera 1930-ih u Nemačkoj. 

Bela kuća za sada nije dostupna za komentar, navodi agencija Rojters. 

U filmu se, s jedne strane, preko video snimaka Hitlerovih skupova stavljaju Trampove reči, kao istorijski govori o usponu jakog muškarca na poziciji moći. 

"Istražujemo kako smo dovraga došli do ovog nereda i kako da se izvučemo", rekao je liberalni aktivista novinarima uoči prikazivanja filma. "On je (Tramp) prisutan već duže vreme a mi se već dugo ponašamo na isti način i kad se osvrnete unazad videćete kako su mu bili popločani putevi", rekao je Mur. 

Novi film poziv je Amerikancima na akciju, rekao je Mur, koji je dobio Oskara 2003. za dokumentarac o oružanom nasilju "Bowling for Columbine". 

"U ratu smo da dobijemo svoju zemlju nazad", rekao je. "Svako ko ne razume da se to događa biće gorko razočaran u rezultate onoga što će se dogoditi sledećih nekoliko godina s Donaldom Trampom". 

"Fahrenheit 11/9" naziv je dobio prema ranim satima 9. novembra 2016, kad je republikanski kandidat Tramp službeno proglasio pobedu nad kandidatkinjom Demokratske stranke Hilari Klinton.

Trampovu pobedu Mur u filmu objašnjava rasprostranjenom pretpostavkom da će Klinton pobediti, interesima elita, kao i američkim medijima koji su prednost davali populističkim Trampovim obraćanjima javnosti. 

Premijera dokumentarca odvijala se iste nedelje u kojoj je Njujork tajms objavio anonimnu kolumnu čiji je autor opisao "tihi otpor" Trampu unutar njegove administracije, te u kojem su objavljeni delovi nove knjige novinara Boba Vudvarda koji portretira Trampa kao osobu sklonu impulsivnom donošenju odluka. 

Film takođe obrađuje teme od masovne pucnjave u američkim školama do zagađenosti vode u Murovom rodnom gradu Flintu u Mičigenu. 

Na kraju premijere u Torontu, Mur se pojavio na pozornici u društvu učenika floridske škole koji su vodili proteste za strožu kontrolu oružja.

Izvor: B92

   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas.