Poljska kompanija “Mlekovita”, jedan od najvećih evropskih proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda, zainteresovana je za ulaganje u Republiku Srpsku i preuzimanje teslićke mljekare “DTD” u Šnjegotini u kojoj planira da poveća proizvodne kapacitete i proširi paletu proizvoda.

Planove o revitalizaciji šnjegotinske mljekare predstavnici ove kompanije prezentovali su ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevi Mirjaniću koji je nedavno boravio u Poljskoj.

Predsjednik “Mlekovite” Darijuš Sapinski najavio je skori dolazak njihovih inženjera u Šnjegotinu kako bi snimili stanje pogona i popisali opremu radi donošenja konačne odluke o investiranju u RS.

Interesovanje za ulaganje u RS iskazali su i predstavnici kompanije “Pronar”, čiji bi predsjednik Sergijuš Martinjuk uskorio trebalo da posjeti Banjaluku.

– Kompaniji “Pronar” smo za saradnju predložili preduzeće “Nova mehanika” iz Kozarske Dubice. Naveli smo im još nekoliko drugih privrednih subjekata iz sektora mašinstva i proizvodnje auto-dijelova i karoserija za vozila kao moguće partnere za ulaganje u RS – rekao je Mirjanić koji je tokom boravka u Poljskoj obišao proizvodne pogone kompanija “Pronar” i “Mlekovita”.

Mirjanić je prisustvovao i potpisivanju Sporazuma o saradnji Privredne komore Bjalistoka sa Područnom privrednom komorom Banjaluka, kojim je definisana platforma za privrednu saradnju. Mirjanić se sastao i sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Poljske Krištofom Jurgijelom i vojvodom Podlaskog vojvodstva Bohdanom Paskovskim, sa kojima je razgovarao o trgovini između BiH i Poljske u oblasti agrarnog sektora, ali i o obimu poljoprivredne proizvodnje.

– Poljski zvaničnici su predložili Srpskoj uspostavljanje saradnje sa deset naučno-istraživačkih instituta, a razmatrana su i pitanja u oblasti veterinarstva koja se odnose na priznavanje poljskih sertifikata za pileće meso i kožice za prerađivačku industriju – naveli su u ministarstvu i dodali da će u narednom periodu Ministarstvu poljoprivrede Poljske predložiti konkretnu saradnju u oblastima zemljišne politike, jačanja administrativnih kapaciteta i prerade poljoprivrednih proizvoda. U Ministarstvu poljoprivrede RS su dodali da će sa Upravom Podlaskog vojvodstva biti usaglašen tekst sporazuma o saradnji, a u narednom periodu trebalo bi da bude dogovorena i posjeta predsjednice Vlade RS Željke Cvijanović.

“Mlekovita”

Kompanija “Mlekovita” osnovana je 1928. godine, a posjeduje 14 pogona i distributivnih centara u Poljskoj i zapošljava 3.000 radnika. Sarađuje sa 14.000 kooperanata, poljoprivrednih gazdinstava, a dnevno preradi oko šest miliona litara sirovog mlijeka u više od 400 različitih proizvoda sa više od 850 različitih pakovanja.

“Pronar”

Kompanija “Pronar” posjeduje sedam fabrika širom Poljske i zapošljava oko 2.000 radnika. Osnovana je 1988. godine i bavi se proizvodnjom prikolica nosivosti do 34 tone, felgi, pneumatskih dijelova, specijalnih mašina i vozila za reciklažu i komunalne usluge, gusjenica, osovina za vozila, reduktora i mjenjača, traktora i priključaka.

Izvor: Glas Srpske, Glas regije

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas!

Marketing