Službenici Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH oduzeli su 49 automobila, koji su prokrijumčareni u BiH i prodavani bez prethodno izmirenih uvoznih dažbina, a čija je vrijednost procijenjena na 250.000 KM, saopšteno je danas iz ove uprave.

Na osnovu prikupljenih operativnih saznanja o krijumčarenju vozila iz EU u BiH, pripadnici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja i Grupe za istrage Regionalnog centra Sarajevo sproveli su prethodne sedmice na nekoliko lokacija akciju na sprečavanju krijumčarenja i rasturanja putničkih motornih vozila.

Oduzeta vozila 3a

Sprovođenjem aktivnosti na terenu utvrđeno je da su vozila uvožena privremeno u BiH sa stranim tablicama, koje su potom skidane i vraćane u inostranstvo, dok su automobili ostajali u BiH i najčešće prodavani u dijelovima.

Tom prilikom izvršen je pregled i kontrola poslovanja nekoliko pravnih i fizičkih lica koji se bave prodajom vozila i dijelova na području Viteza, Kiseljaka i Sarajeva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prilikom provjera brojeva šasija i drugih dijelova korištena je oprema, kao i obuka koja je dobijela od američke Vlade putem programa EKSBS.

Protiv počinilaca krivičnih djela, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom biće podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka.

Iz UIO BiH pozvali su građane da na besplatan telefonski broj 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a.

Oduzeto vozilo 2a

Poziv je upućen i svim građanima, kao i svim poreskim obveznicima koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreskim inspektorima UIO, da to prijave na ovaj broj.

Izvor: ATV

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas!

Marketing