Zagreb - Na pomolu je diplomatski sukob Crne Gore i Hrvatske nakon što je u naselju Slatina u Pljevljima otkriven spomenik Puniši Račiću osuđenom za ubistva hrvatskih poslanika u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS).

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore (HNVCG) osudilo je u petak otkrivanje spomenika Račiću. Spomen-ploča Račiću podignuta je u rodnom selu poslanika koji je 1928. godine u Narodnoj skupštini u Beogradu ubio dvojicu poslanika Hrvatske seljačke stranke (HSS), a trojicu ranio.

Na spomen-obilježju poslanika Narodne radikalne stranke piše da je ona podignuta "znamenitom narodnom poslaniku, Slatinjaninu i Vasojeviću". Inicijativu da se u Račićevom rodnom mjestu postavi spomen-obilježje pokrenulo je "Bratstvo Račića", a podržali su ga mještani Slatine.

Hrvatsko nacionalno vijeće pozvalo je crnogorske državne institucije "da u ovom slučaju striktno poštuju Zakon o spomen-obilježjima, koji izričito brani podizanje spomenika osobama kakav je bio Račić". Reagovala je i Hrvatska seljačka stranka (HSS) koja je najoštrije osudila ovaj čin i pozvala hrvatsku Vladu da hitno uputi protestnu notu Crnoj Gori.

Do 1928. godine u Narodnoj skupštini Jugoslavije vođeni su oštri sukobi, a diskusije su zamijenjene uvredama i prijetnjama. Kada je neko iz većine pomenuo Veliki rat, Pavao Radić je glasno upitao: "Koliko košta ta vaša srpska krv? Koliko košta Kajmakčalan? Da platimo - pa da budemo mirni!". Kada je optužio Punišu Račića za izdaju, poslanik HSS-a Ivan Pernar doviknuo je Račiću: "Opljačkao si begove!" Račić je prvo pozvao predsjedavajućeg da kazni Pernara, a potom uzviknuo: "Ako ga ne kaznite, ja ću da ga kaznim. Ko god bude pokušao da se stavi između mene i Pernara, poginuće!" Predsjednik Skupštine je tada napustio dvoranu, a Račić je izvadio pištolj i prvo pucao u Pernara ranivši ga. Račić je zatim pokušao da ubije Radića koji je sjedio, ali je umjesto njega ubio Đuru Basaričeka i ranio Stjepana Granđu. Obojica su pokušala da spasu Radića od Račića. Potom je Račić ranio Radića u stomak. Kada je Pavle Radić pritrčao u pomoć svom stricu, Račić je uzviknuo: "Tebe sam tražio" i usmrtio Pavla Radića. Sutradan se Račić predao. Stjepan Radić je odnesen u bolnicu i 8. avgusta je preminuo.

Spomenik Barešiću

Samo prije godinu Crna Gora je uputila protestnu notu ambasadi Hrvatske u Podgorici povodom podizanja spomenika Miri Barešiću u Dragama kod Pakoštana istakavši da treba imati u vidu da je riječ o čovjeku osuđenom za ubistvo Vladimira Rolovića, jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj 1971. godine. Crna Gora je u noti izrazila očekivanje da će se Vlada Hrvatske ograditi od tog "necivilizacijskog čina, s obzirom na to da je Rolović bio istaknuti borac protiv fašizma". Zbog podizanja spomenika Barešiću protestnu notu hrvatskim vlastima uputio je Beograd. Spomenik Barešiću, međutim, nije uklonjen.

Izvor: Glas Srpske

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas!

Marketing