U Prištini je izabarana nova Vlada samoproglašenog Kosova, na čelu sa premijerom Ramušem Haradinajem, u kojoj će biti i tri ministra sa Srpske liste.

Dalibor Јevtić izabran je za zamjenika premijera i ministra za zajednice i povratak, Ivan Todosijević će obavljati funkciju ministra administacije i lokalne samouprave, a Nenad Rikalo biće ministar poljoprivrede.

Vlada je izabrana sa 62 glasa, bez uzdržanih i glasova protiv. U Haradinajevom kabinetu prvi njegov zamjenik Bedžet Pacoli će obavljati i funkciju ministra spoljnih poslova.

Glasanju za izbor nove Vlade nisu prisustvovali poslanici Dekomkratskog saveza Kosova i pokreta "Samoopredjeljenje", pa je od ukupno 120 poslanika glasanju prisustvovalo 62 poslanika.

Poslije glasanja članovi Vlade su uz zvuke himne samoproglašenog Kosova položili zakletvu u kojoj, između ostalog, stoji da će se zalagati za poštovanje ustava i zakona Kosova i štititi "teritorijalni integritet i suverenitet države Kosovo".

Vlada Kosova je izabrana poslije skoro tročasovnog prekida sjednice parlamenta, jer se čekao dolazak devet srpskih poslanika, članova Srpske liste, koji su u salu ušli pošto su prethodno u Beogradu imali sastanak sa direktorom Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Markom Đurićem.

Izborom Vlade okončana je višemjesečna institucionalna kriza koja je trajala od 11. juna kada su održani parlamentarni izbori.

Izvor: SRNA, RTRS

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas!

Marketing