Svijet s nevjericom već danima prati pravu vremensku kataklizmu, koja je ostavila pustoš na karipskim ostrvima. Uragan "Irma", koji uništava sve pred sobom, približio se američkoj obali.

U najvećem strahu su stanovnici Floride, a jaki vjetrovi već su stigli do južne obale. Naređena je evakuacija gotovo šest miliona ljudi.

Apokaliptične slike stižu sa Karipskih ostrva nakon što ih je poharao uragan "Irma". Na svom putu, "Irma" je uništila ostrva na sjeveroistoku Kariba poput Barbuda, Svetog Martina te Djevičanskih ostrva. Šteta se procjenjuje na 1,2 milijarde evra, a broj žrtava trenutno je 21. Neposredno nakon prolaska "Irme" mještani karipskih ostrva strahuju od dolaska nove oluje "Hoze", koja je sada u četvrtoj kategoriji na Safir-Simsonovoj skali.

- Živim ovdje već 30 godina, i imao sam priliku da vidim mnogo uragana. Međutim, za ovaj uragan nemam riječi. Preživio sam uragan Luis '95. godine, ali ovako nešto do sada nisam vidio - kaže stanovnik Svetog Martina Paul Dilan.

Uragan "Irma" trenutno prolazi sjevernom stranom Kube. Tokom narednih sati doći će pred Havanu, a zatim naglo zaokrenuti na sjever, direktno na Floridu. Na Kubi su odradili sve pripreme i ne bi trebalo da bude žrtava, ali se vjeruje da će biti velika materijalna šteta, s obzirom na snagu uragana.

Iako će sutra oko podneva krenuti direktno na Floridu, uragan "Irma" djelovaće na jugu već sutra u jutarnjim satima po našem vremenu, zbog veličine same oluje, dok rubni vjetrovi uragana već sada zahvataju jug Floride. Očekuje se da će Irma udariti obalu Floride sutra oko 16 sati po našem vremenu, a vlasti ga opisuju kao "ekstremno opasan uragan"

- Oluja je ovdje. Uragan "Irma" sada i definitvo pogađa našu zemlju. Јugoistočnu Floridu već su zahvatili tropski vjetrovi, a 25 hiljada ljudi ostalo je bez električne energije. Vjetrovi trenutno duvaju brzinom od 215 kilometara na čas i spadaju u četvrtu kategoriju - naglasio je guverner Floride Rik Skot.

Majami se već priprema na najgore. Stanovnici su u skloništima, a zbog plime koja će nastati kao posljedica snažnih vjetrova, očekuje se da će nivo vode porasti za oko 3 i po metra.

Pogodi li "Irma" Majami kako se najavljuje, nedjelja u ovom gradu mogla bi izgledati upravo ovako. --- U SAD već danima vlada prava panika. Gotovo šest miliona stanovnika Floride je evakuisano, više od pola miliona iz Džordžije. Putevi su već dva dana potpuno zakrčeni, jer svi bježe iz grada. 

- Drago mi je što ne vidim ljude na ulicama. Svi treba da se evakuišu, bili turisti ili stanovnici Majamija. Oluja je snažna i niko ne bi trebao da bude na Majami Biču - istakao je gradonačelnik Majamija Filip Levin.

Američki predsjednik, Donald Tramp, potpisao je zakon kojim se podiže limit duga, nastavlja finansiranje vlade do 8. decembra i obezbjeđuje 15,2 milijarde dolara pomoći za štetu koju je prouzrokovao prethodni uragan "Harvi". Građane je zamolio da prate uputstva nadležnih. 

- Ovo je oluja koja ima apsolutno razorni potencijal. Molim sve koji su na njezinom putu da budu oprezni i prate sve preporuke Vlade i policije - dodao je Tramp.

"Irma" pogađa obale SAD-a dvije sedmice nakon uragana "Harvi" koji je pogodio Teksas, gdje je poginulo oko 60 ljudi, a procijenjena šteta u toj državi i Luizijani iznosi oko 180 milijardi dolara. Uragani "Irma" i "Hoze" postavili su svojevrstan rekord - postali su prva dva uragana koja su se s podjednakom brzinom od oko 250 kilometara na čas pojavila u isto vrijeme na relativno maloj udaljenosti. Osim uragana "Hoze", jača i uragan "Katja", za koji se očekuje da će pogoditi područje potresom pogođenog Meksika već sutra.

Izvor: RTRS

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas!

Marketing