Ako uđemo u Transportnu zajednicu Vlada Srpske više neće moći finansijski da pomaže Željeznice sa 25 miliona maraka godišnje.

Tržište se mora otvoriti što znači da će evropske kompanije moći da voze našim prugama i obrnuto. Uslov da se tržište ipak ne otvara do ulaska BiH u Evropsku unije Vlada je na kraju povukla, a u jučerašnjem saopštenju od dva uslova ostao je samo jedan koji se odnosi na mehanizam koordinacije.

Neđo Trninić ipak kaže da će Vlada nakon ulaska u Transportnu zajednicu naći način da zaštiti Željeznice, jer i sam strahuje od primjene sporazuma.

“Da li to znači da će praktično otvaranjem za strane operatere biti ugrooženo funkcionisanje naših operatera? Ne, mi nismo mi odustali mi smo odustali u ovom momentu kako bismo omogućili potpisivanje, ali upravo sa zaključkom onim koji mi tražimo da se na osnovu mehanizma koordinacije da se tri ministra dogovaraju. Da bi kontrolisali te uslove da ne dođemo u takvu situaciju”, rekao je Trninić.

Odustajanje Vlade od uslova koji je u Trstu odbacio i evropski komesar za proširenje Johanes Han, pozdravio je ministar inostranih poslova BiH. Igor Crnadak poručuje da će se jedini preostali uslov Vlade lako riješiti jer ostaje samo da Savjet ministara usvoji zaključak koji će obavezati trojicu resornih ministara da se dogovaraju.

“Zaključak Vlade Republike Srpske kojim se odustaje od dosadašnjih zahtjeva za izmjenom teksta Ugovora i izdavanja garancija za zabranu pristupa željezničkoj infrastrukturi nakon potpisivanja, predstavlja pozitivan signal i otvara put za konačno pristupanje BiH Transportnoj zajednici”, kaže Crnadak.

Biće teško, ali propasti nećemo, poručuje ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko. I Željeznice u susjednim zemljama loše stoje, ali su svi pristali na sporazum jer se neće preko noći otvarati tržište.

“Neće biti ugrožene Željezničke kompanije i nema govora o tome. Bosna i Hercegovina i njene komapnije imaće isti ravnopravan status kao i komapnije iz Evropske unije. Kada oni budu ulazili na tržište Bosne i Hercegovine tada će i kompanije iz Bosne i Hercegovine imati mogućnost da ulaze na isto to tržište. Opet se vraćam, radi se o tranzicionom periodu, a ne periodu koji će se desiti preko noći”, ističe Jusko.

Ipak, ulazak u Transportnu zajenicu za BiH znači i lakši pristup kreditima koji će omogućiti ulaganje u željeznice. Čim se ministri dogovore evropski zvaničnici su najavili dolazak kako bi i BiH potpisala sporazum.

To znači da će moći da krene i realizacija četiri projekta vrijedna 240 miliona evra koje će Evropska unija pomoći sa 46,1 miliona evra bespovratnih sredstava. Za Srpsku je naznačanija gradnja petlje na koridoru 5C.

Izvor: ATV

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas!

Marketing