Banjaluka - Doprinos za osiguranje od nezaposlenosti biće smanjen sa jednog procenta na 0,8 odsto kako bi doprinos za dječiju zaštitu bio povećan sa 1,5 na 1,7 odsto i obezbijeđen dio prihoda za isplatu mjesečne naknade nezaposlenim porodiljama koja će prvi put biti uvedena u RS.

Nova preraspodjela novca predviđena je prednacrtom zakona o doprinosima RS koji je u četvrtak utvrdila Vlada RS u okviru paketa strateških dokumenata za iduću godinu. Uz ovo zakonsko rješenje, utvrđeni su i prednacrti budžeta, programa ekonomskih reformi i zakona o dječijoj zaštiti.

U Vladi uvjeravaju da smanjenje novca za Zavod za zapošljavanje neće ugroziti njegov rad, a da će povećanjem doprinosa za dječiju zaštitu biti obezbijeđen dio novca za isplatu naknade nezaposlenim porodiljama u iznosu od 405 KM mjesečno u trajanju od godinu, odnosno 18 mjeseci za treće dijete.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija rekao je da prednacrt zakona o doprinosima propisuje preraspodjelu novca između Zavoda za zapošljavanje i Fonda za dječiju zaštitu RS.

- Ta preraspodjela sredstava neće ni na koji način ugroziti Zavod za zapošljavanje i njihove projekte, a omogućiće značajna sredstva Fondu za dječiju zaštitu - rekao je Tegeltija.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić rekao je da će i materinski dodatak za treće dijete od 600 i za četvrto dijete od 450 KM, koji je do sada obezbjeđivan iz budžeta RS, biti isplaćivan iz Fonda za dječiju zaštitu.

U Vladi vjeruju da će imati punu podršku za nove mjere kako bi nezaposlene majke dobijale naknadu poslije poroda i time bio podstaknut natalitet.

Direktor Zavoda za zapošljavanje RS Miroslav Vujičić rekao je da će ispoštovati svaku odluku Vlade.

- Istina je da će Zavod za zapošljavanje imati manje novca u odnosu na ovu godinu, ali su za naše projekte u idućoj godini već obezbijeđena određena sredstva. Imaćemo za projekte deset do 12 miliona KM. Fokus će nam biti na projektu za regresno plaćanje doprinosa i za njega ćemo imati najviše novca - kazao je Vujičić i dodao da treba sačekati i konačnu izmjenu zakona i prijedloga budžeta kako bi se detaljnije govorilo o planovima Zavoda za zapošljavanje.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić rekla je da je, bez povećanja naknade za vrijeme nezaposlenosti i dužine perioda u kojem će ona biti isplaćivana, odluka Vlade da se iz doprinosa obezbjeđuje naknada nezaposlenim porodiljama neprihvatljiva.

- Obaveza države je da obezbijedi sredstva za nezaposlene porodilje iz budžeta i socijalne komponente. Očekujemo dogovor sa Vladom o tome i da naknada za nezaposlene i dužina primanja naknade bude povećana. Radnici koji postanu tehnološki višak imaju najmanju naknadu i najkraće je primaju. Iz tog doprinosa treba kvalitetno da budu isfinansirane potrebe radnika jer radnici i izdvajaju novac za situaciju kada se nađu bez posla - istakla je Mišićeva.

Član Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže da poslodavci ostaju pri stavu da preraspodjelom doprinosa treba da se dođe do rješenja da poslodavcima bude refundirana bruto plata za porodilje tokom bolovanja.

- Ovo sada je polovično rješenje i nismo sigurni i da li će naš zahtjev biti ispunjen kroz druge pozicije u budžetu - kazao je Trivić.

Izvor: Glas Srpske

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas!

Marketing