Povratak u školu nakon dugog, toplog leta može biti stresan za mnoge tinejdžere, pa pedagozi savetuju nekoliko trikova koji će školarcima olakšati privikavanje na obaveze.

* Prvo, važno je da rade od početka jer vreme brzo prolazi pa će se lako dogoditi da prvo tromesečje dočekaju sa lošim ocenama. Mnogo je teže kasnije nadoknaditi propuštene i nagomilane lekcije, nego ih na vreme učiti.

* Važno je, takođe, da đaci u školu krenu sa pozitivnom stavom jer će im on pomoći kad nastupi kriza koja dolazi obično druge nedelje polaska u školu kada postaje jasno da su obaveze sve ozbiljnije.

* Većina tinejdžera ima običaj da leti leže i ustaje kasno, pa i te navike treba promeniti. Kad počne škola, u krevet bi valjalo ići pre ponoći, a telu je potrebno oko dve nedelje da se privikne na novi, radni ritam.

* Ne treba zapostaviti ni socijalni život, jer on daje snagu da se prebrode obaveze i teški trenuci. Slobodno vreme zato valja ispuniti kvalitetnim aktivnostima sa vršnjacima, a poželjno je i bavljenje sportom ili nekim hobijem.

Izvor: novosti.rs

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Teslić danas!

Marketing