Zašto je Vaskršnji utorak najsrećniji dan u godini: Evo koja sve vjerovanja postoje za ovaj dan

Postoje običaji za Vaskršnji utorak koje svaki vjernik treba da ispoštuje.

Prema starom narodnom vjerovanju, utorci važe za baksuzne dane. Ali, ne i ovaj! U narodu se Svetli (ili Vodeni) utorak smatra najboljim utorkom u cijeloj kalendarskoj godini! Stari kažu da je ovo dan koji, kao i Vaskrs, svima donosi radost i veselje.

Takođe, ako se dijete rodi na ovaj dan, biće srećno i dugovječno. Zbog toga se ponegdje u selima, baš na današnji dan održavaju svadbe, jer se vrijeme praznovanja Uskrsa smatra posebnom blagodati, pa se ta blagodat želi prenijeti i na nove supružnike i njihovu novoosnovanu porodicu.

Po vjerovanju u Gruži, na Svijetli utorak nije dobro da se bilo šta radi (da se pere, šije, krpi…) sa muškom odjećom, pogotovu onom budućih vojnika.

Stari kažu da je na današnji dan dobro ići u posjetu ili na put. Ako planirate da baš danas krenete, običaj nalaže da zamislite i želju. Ona će se ostvariti, a na putovanju će vas pratiti sreća.

U Šumadiji se praznuju tri Vodena utorka. To su, osim današnjeg, utorak poslije Đurđevdana i onaj poslije Trojice. Kako im i samo ime kaže, posvećena su vodi i praznuju se da bi pala kiša, neophodna za rast i rod usijeva, prenosi Stil.

Zbog toga jedina stvar koju pravoslavni vjernici treba da ispoštuju u ova tri dana jeste da se vesele i raduju i da tu radost dijele i sa svojim najdražima i najbližima.

(GS)

Povezani članci:


O portalu

Teslić danas - Vaš internet portal!

Najposjećeniji internet portal u Tesliću. Šesnaest godina sa Vama. Hvala na povjerenju!

Kontakt e-mail: teslicdanas@gmail.com