TikTok na korak do potpune zabrane u SAD, traži od korisnika da zovu senatore

Ukoliko Senat izglasa novi zakon, TikTok će biti zabranjen u SAD.

U rijetkom primjeru saradnje koja prevazilazi stranačke granice, Predstavnički dom SAD je izglasao prijedlog zakona koji bi mogao da zabrani TikTok u Americi, ili bar da ga primora na prodaju. Sada je Senat na potezu, a platforma u vlasništvu kineske kompanije ByteDance poziva korisnike da zovu svoje senatore i spriječe zabranu.

Dan nakon što je Dom sa 352 glasova "za" i 65 glasova "protiv" proslijedio predlog zakona u gornji dom američkog Kongresa, korisnici popularne aplikacije u SAD su počeli da dobijaju notifikacije sljedeće sadržine: "Reci svom senatoru koliko ti je bitan TikTok. Zamoli ih da glasaju protiv zabrane TikTok-a".

Ubrzo, kancelarije predstavnika bile su preplavljene pozivima zabrinutih korisnika, a zvaničnici su optužili kompaniju ByteDance da se miješa u zakonodavni proces.

Međutim, to nije sprečilo TikTok da nastavi da poziva korisnike na akciju, a najnovija notifikacija bila je još direktnija: "Sada, ukoliko Senat glasa, budućnost kreativnosti i zajednica koje volite na TikTok-u biće ugašeni". Korisnicima je na raspolaganje stavljeno i "Pozovi" dugme, koje je automatski pretraživalo brojeve telefona senatora na osnovu poštanskog broja korisnika.

Nakon ovih poteza, jasno je da TikTok itekako osjeća opasnost koju bi izglasan "Zakon o zaštiti Amerikanaca od aplikacija pod kontrolom stranih neprijatelja" predstavljao po kompaniju i njenu budućnost u SAD.

Zakon će, ukoliko bude izglasan, kompaniji ByteDance dati rok od šest mjeseci da proda TikTok ili da se suoči sa zabranom u Sjedinjenim Američkim Državama. Glasanje u Senatu predstavlja poslednji korak prije nego što ove mere stupe na snagu, a iako ga može ozvaničiti samo potpis Predsednika,Džo Bajden je već javno rekao da će to učiniti.

(MONDO)

Povezani članci:


O portalu

Teslić danas - Vaš internet portal!

Najposjećeniji internet portal u Tesliću. Šesnaest godina sa Vama. Hvala na povjerenju!

Kontakt e-mail: teslicdanas@gmail.com