SARAJEVO - Zamjenik direktora SIPA i nekadašnji direktor Granične policije BiH Zoran Galić, pobjegao je u Hrvatsku nakon što je saznao da mu se sprema hapšenje u akciji koju realizuju Tužilaštvo BiH i MUP Republike Srpske.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH u ovoj akciji uhapšeni su pomoćnik komandira Jedinice Granične policije Trebinje Blagoje Milović i državljanin BiH i Hrvatske Ivica Bago, a Galić je u bjekstvu.

Kako je potvrđeno "Glasu Srpske" akcija je usmjerena na šverc cigaretama i akciznom robom, a provodi se i na području Trebinja gdje su pripacnici MUP-a RS obavili više pretresa. Kako saznajemo zaplijenjeno je oružje, razna dokumentacija, telefoni.

Prema nezvaničnim informacijama aktivnosti se sprovode na osnovu informacija dobijenih raspakivanjem Skaj aplikacije.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da su Milović, Bago,  Galić i druge osobe osumnjičeni su za organizovani kriminal, nedopušten promet akciznih proizvoda, zloupotreba položaja ili ovlaštenja i drugih krivičnih djela.

- Istragom je, pored drugih lica, obuhvaćen i zamjenik direktora SIPA-e, Zoran Galić, zbog sumnje u izvršenje krivičnih djela primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, u periodu dok je obavljao dužnost direktora Granične policije BiH-  navedeno je u saopštenju Tužilaštva.

Dodaju da postoje osnovi sumnje da je za sada nepoznato lice iz gore navedenih institucija koje su uključene u istragu, osumnjičenom Zoranu Galiću dostavio informaciju o istrazi i planiranim mjerama i radnjama protiv njega, čime bi počinilo krivično djelo povreda tajnosti postupka.

-Tužilaštvo BiH će zajedno sa domaćim institucijama i međunarodnim partnerima, sprovesti istragu kako bi identifikovalo i u skladu sa zakonom procesuiralo navedeno lice-saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Pojasnili su da je osumnjičeni Galić, nakon dobijenih informacija, 8. jula u popodnevnim časovima ilegalno prešao granicu BiH i pobjegao u Hrvatsku gdje se i sada nalazi.

Istraga u ovom predmetu korupcije visokog nivoa se nastavlja dalje, a sprovodi se uz direktnu podršku EVROPOL-a- saopštilo je Tužilaštvo BiH.

(GS)

Hronika najčitanije

Pratite nas

Pratite nas na fejsbuku  Pratite nas na X platformi  Pratite nas na instagramu