Tražio 500.000 evra od Ivana Begića da ne objavi eksplicitni video: Novi izvještaj protiv poznatog hakera iz Banjaluke

MUP Republike Srpske podnio je izvještaj protiv A.B. iz Banjaluke zbog sumnje da je izvršio krivična djela neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka, u vezi sa krivičnim djelom ucjena.

Prema nezvaničnim informacijama radi se o Aljoši Borkoviću, poznatom hakeru iz Banjaluke protiv kojeg je već podneseno nekoliko izvještaja zbog sličnih krivičnih djela u ranijem periodu.

Ovoga puta, kako navode iz MUP-a osumnjičeni je tražio 500.000 evra kako ne bi objavio eksplicitni video pronađen u kompjuteru oštećenog.

Saznajemo da je na meti banjalučkog hakera bio bivši banjalučki odbornik Ivan Begić.

– Za navedeno lice postoji osnov sumnje da je u periodu od jula do 4. septembra 2021. godine korištećenjem lažnog naloga elekronske pošte dovelo u zabludu oštećeno lice,  koje je vjerujući da se radi o vjerodostojnom pošiljaocu, otvorilo i aktiviralo nalog elektronske pošte što je bez njegovog znanja i saglasnosti omogućilo instaliranje programa, a potom i pristup kompjuteru, nakon čega je kontaktirao oštećenog zahtjevajući iznos od 500.000 eura u zamjenu za neobjavljivanje videa eksplicitnog sadržaja- saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ujedno je upozorilo građane i pravna lica na sve češću pojavu lažnih poruka elektronske pošte koje imaju za cilj krađu identiteta, zapamćenih lozinki i podataka uz napomenu da u slučaju bilo kakve  sumnje u potencijalni napad, bez odlaganja prijave najbližoj policijskoj stanici.

(Srpskainfo)

Povezani članci:


O portalu

Teslić danas - Vaš internet portal!

Najposjećeniji internet portal u Tesliću. Šesnaest godina sa Vama. Hvala na povjerenju!

Kontakt e-mail: teslicdanas@gmail.com