Novi film Dragana Bjelogrlića osvaja i Ameriku

Film "Čuvari formule" Dragana Bjelogrlića prikazan je protekle nedjelje sa velikim uspjehom i na Međunarodnom filmskom festivalu u Palm Springsu u Kaliforniji, SAD, koji je održan od 4. do 14. januara, a novo ostvarenje Dragana Bjelogrlića publika je mogla da vidi kao dio glavnog programa ove manifestacije.

Ostvarenje "Čuvari formule“ pobralo je velike simpatije publike, ali i odlične komentare kritičara, zbog čega je film uvršten među deset najboljih naslova na festivalu.

Mnogobrojna festivalska publika moći će da ga pogleda i na dodatnoj projekciji.

Prestižna nagrada američkog magazina "Varajeti“, koja je stigla prošlog ljeta na jednom od najvećih evropskih festivalu u Lokarnu otvorila je "Čuvarima“ vrata za tržište Amerike, a uspjeh u Kaliforniji će mu, možda, omogućiti da uđe u redovnu bioskopsku distribuciju u SAD ili da ga kupi neka striming platforme.

Podsjetimo, zvanična statistika bioskopskih distributera pokazala je da su "Čuvari formule“ najgledaniji film u sezoni 2023/20024. sa više od 300.000 gledalaca. S tom brojkom "Čuvari“ su premašili gledanost holivudskih blokbastera "Openhajmer“ i "Barbi“.

Ova jedinstvena priča, koju kao scenaristi potpisuju Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića, rađena je prema romanu "Slučaj Vinča“ profesora Gorana Milašinovića.

Autorski tim predvođen Bjelogrlićem kao rediteljem, čine i direktor fotografije Ivan Kostić, montažerka Milena Predić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Vukasović Medenica, kompozitor Aleksandar Ranđelović, dok izvršnu produkciju potpisuje Goran Bjelogrlić.

Glavne uloge tumače Radivoje Raša Bukvić, kao i proslavljeni francuski glumci Aleksis Manenti, Olivije Bartelemi i An Sera.

Direktora instituta Vinča Pavla Savića igra Predrag Miki Manojlović, a šefa državne bezbjednosti SFRJ Leku Rankovića – Dragan Bjelogrlić. Uloge mladih jugoslovenskih naučnika reditelj je dodijelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću.

Iza ovog originalnog projekta stoje produkcijske kuće Kobra Film i Junajted Media, uz podršku Еuroimidžes, Kriejtiv Jurop Media, Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i Filmskih centara Srbije, Crne Gore, Slovenije i Sjeverne Makedonije, a bioskopska distribucija je povjerena kompaniji Art Vista.

(Nova.rs)

Povezani članci:


O portalu

Teslić danas - Vaš internet portal!

Najposjećeniji internet portal u Tesliću. Šesnaest godina sa Vama. Hvala na povjerenju!

Kontakt e-mail: teslicdanas@gmail.com