Blokirate YouTube reklame? Imamo loše vesti za vas

Prošle godine, YouTube je započeo agresivnu kampanju protiv "ad blokera".

Nakon što je u oktobru prošle godine YouTube započeo kampanju protiv programa za blokiranje reklama, kompanija je sada još agresivnija na obom polju.

YouTube je objavio da će primeniti svoju politiku protiv ad blockera i na eksterne aplikacije, koje krše YouTube uslove korišćenja.

Popularni video servis u ovom slučaju posebno "proziva" aplikacije za blokirane reklama, mada bi meta mogli da budu i eksterni programi koji u sebi imaju ad blokere.

Oni koji koriste pomenute aplikacije za blokiranje reklama, kao što je AdGuard, za pregled videa bez iritantnih oglasa – to više neće moći. Umesto toga dobiće poruku "Sadržaj nije dostupan na ovoj aplikaciji".

YouTube korisnicima preporučuje da počnu da plaćaju YouTube Premium pretplatu ukolio ne vole reklame, što ne predstavlja nikakvo iznenađenje.

(B92)

Tri klasična Nokia telefona dobijaju veliku nadogradnju

HMD Global lansiraće tri nova Nokia klasična telefona, zasnovana na ranijim, popularnim modelima, ali s modernim izmenama.

Novi modeli koji stižu su Nokia 6310 (2024), 5310 (2024) i Nokia 230 (2024).

Nokia 6310 (2024)

Nokia 6310 je vrlo slična Nokiji 6310 iz 2021. godine, pa isto ima kameru na poleđini strani s VGA blicem, 2,8-inčnim LCD ekranom i dva slota za SIM karticu. Ali, telefon sada ima veću bateriju, i to od 1450mAh, što je povećanje naspram 1150mAh kod prethodnog modela. Takođe, novi model ima i USB-C priključak za jednostavnije punjenje.

Nokia 5310 (2024)

Nokia 5310 je po dizajnu sličan prethodniku iz 2020. godine, ali je nešto duži i širi, a ta promena u veličini donosi i veću bateriju, također 1450mAh, što je isto značajno povećanje naspram 1200mAh kod prethodnika.

Čipset u telefonu je sada Unisoc 6531F, a telefon ima i nešto veći ekran - 2,8-inčni LCD. Ostale karakteristike proizvođač nije menjao, tako model dolazi s 8/16 MB memorije, slotom za SD karticu, dvostrukim zvučnicima i ugrađenim FM radiom.

Nokia 230 (2024)

Nokia 230 (2024) ima relativno sličan dizajn kao Nokia 230 iz 2015. godine, ali telefon isto sada dolazi s većom baterijom. Tako uređaj dolazi s baterijom od 1450mAh, a tu su i USB-C priključak, Bluetooth 5.0 i Unisoc 6531F čipset. Telefon zadržava 2,8-inčni TFT ekran sa 65 hiljada boja, kao i 2MP kamere s prednje strane i na poleđini, 3.5 mm audio priključak i memoriju od 8/16 MB.

HMD ovim uređajima privlači potrošače koji traže osnovnu funkcionalnost i nisku cenu ili elemente starijeg dizajna, poput fizičke tastature.

Kako navodi Tom's Guide, sva tri telefona zaključana su na 2G mrežu i neće se povezivati na 3G i druge novije mreže. HMD još nije otkrio cene telefona, ali će verovatno biti znatno jeftiniji od modernih pametnih telefona.

(B92)

Google razvio vještačku inteligenicju koja može da čuje

Gugl je ažurirao svoj model vještačke inteligencije na Gemini 1.5 Pro verziju, koja sada može da čuje.

Gugl je najavio da će Gemini 1.5 Pro načiniti javno dostupnim po prvi put, preko svoje Verteks AI platforme za kreiranje AI aplikacija.

Najnoviji AI model već u velikoj mjeri prevazilazi Guglov do sada najveći model – Gemini Ultra. Tako Gemini 1.5 Pro može da razumije komplikovane instrukcije i eliminiše potrebu za finim podešavanjima modela.

Gemini 1.5 Pro neće biti dostupan korisnicima koji nemaju pristup Verteks AI i AI Studio platformama. Trenutno, najveći broj ljudi koji koriste Gemini jezičke modele to rade preko Gemini četbota.

(GS)

Smaraju vas dugačke prepiske u Viber grupama? Uposlite vještačku inteligenciju da ih pročita za vas!

Funkcija AI rezime prepiske će rezimirati do 100 nepročitanih poruka.

Viber, najpopularnija aplikacija za komunikaciju među domaćim korisnici, iskoristila je OpenAI tehnologiju u svojoj najnovijoj funkciji baziranoj na veštačkoj inteligenciji, koja korisnicima kreira rezime prepiske iz nepročitanih poruka unutar Viber grupa.

Razvijeno da zadovolji potrebe miliona korisnika koji dnevno ne postižu da pročitaju ili odgovore na sve poruke, ovo interesantno rješenje nudi besprekoran i brz način da se osnovne informacije iz do 100 nepročitanih poruka u prepiskama filtriraju u pogodni rezime.

AI rezime prepiske izdvaja najvažnije dijelove prepiske članova Viber grupa i skoro trenutno prenosi najvažnije citate iz tema koje su razmatrane. Takav pristup ne samo da štedi vrijeme i energiju, već korisnicima značajno pomaže pri donošenju odluka, istovremeno pospešujući produktivnost. Brzo kreiranje rezimea pomaže korisnicima da ostanu u toku zbivanja, a da pritom ne moraju da prelaze preko dugog propuštenog teksta.

U početku usredsređena na grupne četove, funkcija AI rezimea prepiske će u budućnosti u potpunosti obraditi najpopularniji oblik komunikacije među korisnicima Vibera. Oni će moći da formulišu ključne odluke, tačke djelovanja i zaključke iz diskusija kako bi lako i brzo mogli da ih prizovu kao reference za dalje odluke i rad. Zamislite samo kako bi ova pogodnost mogla da koristi roditeljima koji se bave rasporedom školskih aktivnosti svoje djece, sportskim timovima u njihovim grupnim diskusijama, članovima porodice koji planiraju rođendansku zabavu za voljene ili grupama prijatelja koji planiraju putovanja.

Aktivacija ove funkcije je veoma laka, pa će korisnici koji ulaze u prepisku sa ostalim članovima grupe uz nepročitane poruke dobiti notifikaciju o mogućnosti da im se kreira rezime propuštenog djela razgovora. Važno je napomenuti da će ovi rezimei biti vidljivi samo korisnicima koji ih zatraže, što obezbjeđuje privatnost i bezbjednost sadržaja.

Iz Vibera kažu da su privatnost i bezbednost podataka bili najvažniji faktori u razvoju ove funkcije. Funkcija AI rezimea prepiske ne sadrži nikakve identifikatore osim korisničkih imena, što obezbjeđuje da određeni razgovori ne mogu biti eksterno povezani ni sa jednim članom grupe. Pored toga, Viber nema pristup niti skladišti razgovore ili njihove rezimee na svojim serverima.

"U stalnoj smo potrazi za novim i inovativnim načinima da živote naših korisnika učinimo što jednostavnijim", izjavio je Ofir Ejal, izvršni direktor kompanije Rakuten Viber.

"Zbog toga koristimo moć generativne veštačke inteligencije kako bismo im uštedeli vreme i bili sigurni da neće propustiti nijedan važan razgovor. Bilo da se radi o razgovorima sa drugovima iz razreda na temu zadataka za školu ili prijateljima ili članovima porodice koji prave planove za aktivan vikend, naši korisnici će sada moći da brzo nadoknade propušteno i nastave komunikaciju koja im je važna".

(MONDO)

Instagramu uskoro stiže nova konkurencija

PEKING - Platforma Tik tok planira da objavi novu aplikaciju za dijeljenje fotografija koja je po funkcionalnosti slična društvenoj mreži Instagram.

Kompanija je već poslala obavještenja nekim korisnicima o lansiranju novog proizvoda pod nazivom Tiktok nouts (TikTok Notes), prenosi portal Teh kranč.

U saopštenju se kaže da kompanija uskoro pokreće "novu aplikaciju za objave sa fotografijama" i da će se postojeće objave korisnika dijeliti u aplikaciji Tiktok nouts.

Korisnici će moći da izaberu da ne dijele svoje objave sa slikama u novoj aplikaciji.

Tiktok je potvrdio da radi na aplikaciji, ali je naveo da još nije dostupna.

"U okviru naše stalne posvećenosti inovacijama Tiktok iskustva, istražujemo načine kako da osnažimo našu zajednicu i podstaknemo je da kreira i dijeli svoju kreativnost putem fotografije i teksta u prostoru koji je namenjen za te formate", rekao je portparol Tiktoka.

Tiktok takođe esperimentiše i sa drugim formatima kao što su video snimci od 30 minuta, pa čak i sa tekstualnim objavama koje su uobičajene za platforme Iks(Tviter) ili Treds, navodi Teh kranč.

(GS)


O portalu

Teslić danas - Vaš internet portal!

Najposjećeniji internet portal u Tesliću. Šesnaest godina sa Vama. Hvala na povjerenju!

Kontakt e-mail: teslicdanas@gmail.com