Parlament usvojio Izborni zakon Republike Srpske (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na posebnoj sjednici Izborni zakon Republike Srpske.

Za Izborni zakon glasao je 51 poslanik, 11 je bilo protiv, a četiri uzdržana.

Na posebnoj sjednici, dva sata iza ponoći, usvojen je i Zakon o imunitetu Republike Srpske, Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi Republike Srpske i Zakon o dopunama Zakona o radu - po hitnom postupku, uz prihvaćen amandman Vlade Republike Srpske.

Prethodno je Narodna skupština usvojila izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine i zaključke. 

Usvojena je i Odluka o sastavu delegacije Narodne skupštine Republike Srpske u Parlamentarnom forumu Republika Srbija-Republika Srpska.

(RTRS)

Sa mitinga "Srpska te zove" jasno poručeno - Nećemo dozvoliti da ponizite stradalnički narod!

Srpski narod nije genocidan - Republiku Srpsku niko neće i ne smije poniziti i srpski narod ne da Republiku Srpsku, poručeno je sa velikog narodnog mitinga " Srpska te zove", održanog na Trgu Krajine u Banjaluci.

Ovaj skup odgovor je na rezoluciju o Srebrenici o kojoj će se raspravljati u maju u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Iz MUP-a Srpske je saopšteno da je na skupu '' Srpska te zove '' bilo prisutno blizu 50 hiljada građana iz cijele Srpske, ali i Srbije i da je skup protekao mirno, bez ijednog incidenta.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na mitingu "Srpska te zove", rekao je da srpski narod ne može da živi u istoj zemlji s onima koji pokušavaju da ga proglase genocidnim.

Istakao je da zločine nad tri i po hiljade Srba sa područja srebreničke regije niko osim srpskog naroda ne spominje i ne primjećuje i da su to zločini bez kazne, dok istovremeno pokušavaju da ih proglase genocidnim narodom. Predsjednik Srpske pozvao je Bošnjake da, ako hoće zajednički život u BiH, povuku rezoluciju o Srebrenici.

Dodik je poručio da Republika Srpska nije inat već sloboda, za koju su proliveni ogromni potoci krvi predaka, koje nema pravo da izda. Srpska ima nemjerljiv broj prijatelja u svijetu koji, naglasio je Dodik, razumiju situaciju u kojoj se nalazi srpski narod.

Svjetski moćnici mogu da nam oduzmu sve, ali ne mogu dvije stvari, a to su ponos i sjećanje na naše najmilije, poručio je iz Banjaluke Brano Vučetić iz Bjelovca kod Bratunca, kojem je tokom rata za tri mjeseca pobijena kompletna porodica. U svom obraćanju, za koje je rekao da nije govor nego krik iz dubine duše, koja tri denecije vapi za pravdom, Vučetić je naglasio da moćnici mogu da usvoje šta god žele, ali time ne mogu da ponize srpski narod.

Sveta obaveza je očuvanje sjećanje na srpsko stradanje, poručio je u obraćanju predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.

(RTRS)

Postignut dogovor o Izbornom zakonu: "Do idućeg petka u parlamentarnoj proceduri"

ISTOČNO SARAJEVO - Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da su partneri u vlasti na nivou BiH spremni da u narednih nekoliko dana upute Izborni zakon na odlučivanje u Parlamentarnu skupštinu BiH kako bi deblokirali evropski put BiH.

"Žao nam je što je došlo do zastoja nakon dobijanja statusa pregovarača, došli smo u situaciju da tražimo rješenje", rekao je Dodik novinarima poslije sastanka partnera u vlasti na nivou BiH, prenosi Srna.

Lidera HDZ-a Dragan Čović rekao je nakon sastanka da bi problemi u BiH bili riješeni usvajanjem izbornog zakona BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH.

"Čini mi se da je rješenje u tome da do idućeg petka u parlamentarnoj proceduri usvojimo izborni zakon BiH", rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je istakao da mu je žao što je zaustavljen početni zamah koji je napravljen.

"Ovaj današnji sastanak je završen na način da smo opredijeljeni da, kako su to rekli i moji prethodnici, se pokušamo vratiti na EU put, da deblokiramo taj, da se okrenemo rješavanju pitanja. I ono što smo dosad postizali je da zajedničkim dogovorom dođemo do zakonskih rješenja koja ćemo mi donositi, a ne koja će biti nametnuta", rekao je Nikšić.

Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković istakao je da je danas tokom razgovora bio drugačiji ambijent.

"Politički akteri su se uspjeli dogoviti o veoma, veoma teškim pitanjima i zaslužili i tu vrstu nagrade i potvrde da se vrijedi razgovarati i dogovarati zvaničnim stavom Brisela koji vodi ka EU integracijama", dodao je on.

(NN)

Dodik: Kina prepoznaje Srpsku kao partnera vrijednog pažnje

Kina prepoznaje Republiku Srpsku kao partnera jer smo atraktivan i partner vrijedan pažnje, rekao je za RTRS predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nakon sastanka sa kineskom delegacijom.

Dodik ističe da su kineskim predstavnici pokazali kako se rade projekti te da sa njima Republika Srpska može da sarađuje u svakoj sveri djelatnosti.

Dodik navodi da je na sastanku razgovarano o prioritetima vezanim za privrednu saradnju.

- Razgovarano je i u čemu mi možemo da podržmo politiku jedne Kine i politiku koju forsiraju vezano za regionalni i globalni put - navodi Dodik.

Predsjednik Srpske naveo je da je Republika Srpska prva koja je u okviru jugoistočne Evrope uradila Termoelektrane Stanari.

- Ponosni smo što je predsjednik Kine Si Đi Ping često pominjao tu činjenicu - navodi Dodik.

Dodik navodi da sa Kinom Republika Srpska ima veoma dobru saradnju ali i kako kaže, mnogo problema, koji dolaze sa Zapada, a koji smatraju da mnoge projekte koje Republika Srpska vodi treba zaustaviti.

- Mi od toga ne odustajemo. U FBiH gotovo da nema ni jedan projekat koji se realizuje sa njihovim kompanijama, Republika Srpska drži 10 projekata i razmišljamo i o novim projektima - ističe predsjednik Srpske.

Dodik kaže da sve što predstavnici Srpske rade, rade uz dobru volju i prijateljstvo koje imaju sa Republikom Kinom i njenim vlastima.

(GS)

Održan sastanak vladajuće koalicije, CIK neće provoditi izbore u Srpskoj

BANJALUKA – Lokalni izbori u Republici Srpskoj će se sprovesti po Izbornom zakonu Republike Srpske koji će biti usvojen na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u četvrtak.

Ovo je rečeno nakon sastanka vladajuće koalicije Republike Srpske gdje je zaključeno i da se u četvrtak na sjednici NSRS usvoji izvještaj Gideona Grajfa o Srebrenici. Lideri političkih partija koji čine vlast u Republici Srpskoj pozvali su i građane Republike Srpske na miting koji će biti održan u četvrtak na Trgu Krajine u 18 časova.

Takođe, osudili su i najavljeno usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, istovremeno ističući da Zlatko Lagumdžija, ambasador pri UN-u nije imao nijednu odluku organa BiH da "rezoluciju gura" u UN-u.

"Rezolucija bez obzira što želi da se predstavi kao dan sjećanja znamo kakve posljedice može da izazove i može samo da donese neprilike BiH i usložni političku situaciju", rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik DEMOS-a.

Nenad Stevandić, predsjednik US-a rekao je da očekuje da skup koji je najavljen za četvrtak bude najveći u istoriji Republike Srpske koja je u ključnom periodu i ne može napraviti korak nazad, dok je Petar Đokić, lider SP-a rekao da će miniting biti izraz volje srpskog naroda.

"Rezolucija o Srebrenici. Sponzor rezolucije je Njemačka i Ruanda i to je paradoks  jer izgleda da je nacistička Njemačka zaboravila zločine koje je radila ovdje", rekao je Darko Banjac, predsjednik NPS-a ističući da će se lokalni izbori u Republici Srpskoj održati po Izbornom zakonu Republike Srpske.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a rekao je da će nakon rezolucije Republika Srpska poduzeti niz akcija u cilju njene samostalnosti.

"Akcije i mjere koje ćemo preduzeti tek počinju. Genocid u Srebrenici se nije desio", rekao je Dodik dodajući da nakon rezolucije u Bosni i Hercegovini nema suživota i da se "moramo podijeliti".

On je rekao da je Republika Srpska pažljivo analizirala mjere i planirala aktivnosti, a jedna od tih mjera je Izborni zakon.  

"Na prostoru Srebrenice poginulo je 4.100 muslimana ali se ne pominje nigdje između 2.500 i 3.500 Srba koji su tamo pobijeni. Genocid nije imao ni pretpostavku da se desi", rekao je Dodik.

Govoreći o Izbornom zakonu Republike Srpske Dodik je rekao da Centralna izborna komisija BiH neće moći da provodi izbore na prostoru Republike Srpske, a ukoliko pokuša da to urade, biće spriječeni da to urade.

On je rekao da će ukoliko Sud i Tužilaštvo BiH budu reagovali da će njihov rad biti zabranjen u Republici Srpskoj te da smatra da je zabijen "zahrđali ekser u sanduk koji se zove Bosna i Hercegovina".

"Ovdje se radi o Srebrenici i etiketi koju žele da stave na još nerođenu našu djecu. Ako neko nije spreman da se bori protiv toga onda smisao političke borbe, a i života nije održiv", rekao je Dodik dodajući da nijedna kancelarija u Republici Srpskoj neće biti otvorena.

Govoreći o eventualnim posljedicama, Dodik je rekao da planovi Republike Srpske nisu nasilje već demokratske odluke koje imaju legitimitet i kao takve će biti primjenjivane. 

Dodik se osvrnuo i na zahtjev Centralne izborne komisije za kako je rekao 140 miliona KM, ističući da se za taj novac može napraviti 50 škola i opremiti sve ambulante te da je "skandinavsko-njemačka firma već nabavila i uskladištila opremu". 

"Oni pričaju nama o demokratiji. Šta je bio problem sa dosadašnjim izborima. Sve ijedan izvještaj OSCE bio je da su izbori bili fer. Ovdje se radi o ozbiljnoj prevari", rekao je Dodik. 

(NN)


O portalu

Teslić danas - Vaš internet portal!

Najposjećeniji internet portal u Tesliću. Šesnaest godina sa Vama. Hvala na povjerenju!

Kontakt e-mail: teslicdanas@gmail.com