Zašto se baš POSTI SREDOM I PETKOM, a ne nekim drugim danima: Malo ko zna pravi razlog, a ovo je JEDINA ISTINA!

U davnoj prošlosti, post je podrazumevao potpuno uzdržavanje od hrane tim danima, da bi kasnije to bilo promenjeno, pa danas kada govorimo o postu mislimo na odricanje samo od mrsne hrane u toku ova dva dana.

Na ove dane posti se tokom cele godine, izuzev trapave sedmice, nedelje nakon Vaskrsa. Verovatno ste čuli da se petkom posti zbog dece, ili da oba dana treba da poste roditelji, radi dobrobiti svog potomstva. Ovo je još jedna u nizu hrišćanskih zabluda.

Sreda je posni dan jer je baš u sredu Juda izdao Isusa Hrista. To je događaj koji je prethodio njegovom stradanju i zbog toga je crkva odredila sredu kao dan molitve i uzdržavanja od mrsne hrane.

U petak svaki vernik treba da posti, jer je to najtužniji hrišćanski dan. Dan kada je Isus Hrist mučen i razapet na krst.

Sredom i petkom posti se na vodi, izuzev kada na ove dane padne praznik sa crvenim slovom ili svetitelj čije je ima u kalendaru napisano masnim slovima. U tom slučaju, dozvoljena je upotreba crnog vina i ulja.

(Prva.rs)

Pravila posta: smernice, običaji i kalendar posta u pravoslavnoj crkvi

U pravoslavnom hrišćanstvu, post predstavlja duhovnu praksu koja ima duboko ukorenjeno mesto u životu vernika.

Sa specifičnim smernicama, običajima i kalendarom, post u pravoslavnoj crkvi postaje važan period introspekcije i duhovnog očišćenja. Ovaj tekst će istražiti temeljna pravila posta, prateći smernice koje vernici prate tokom različitih postova, istražujući običaje koji prate ovu duhovnu praksu, kao i proučavajući kalendar posta koji čini važan deo verskog kalendara pravoslavnih vernika.

Osnovna pravila pravoslavnog posta

Pravoslavni post podrazumeva uzdržavanje od određene hrane i aktivnosti, težeći duhovnom očišćenju. Osnovna pravila uključuju isključenje mesa i mlečnih proizvoda tokom posta, posebno u vreme Velikog posta pred Uskrs. Vernici se pozivaju na strogo pridržavanje molitve, čitanje Svetog Pisma, i povećanu duhovnu introspekciju. Uzdržavanje od loših navika, pokajanje i dobrotvorni rad takođe čine deo postnog perioda. Ova pravila imaju cilj unapređenje duhovnosti, samokontrole i solidarnosti s onima u potrebi, čineći post značajnim vremenom duhovnog rasta među pravoslavnim vernicima.

Značaj posta u duhovnom životu pravoslavnih vernika

Duhovni značaj posta u životu pravoslavnih vernika ogleda se u procesu očišćenja tela i duše. Post predstavlja vreme odricanja od materijalnih zadovoljstava, težeći unutrašnjem pročišćenju i duhovnom uzdizanju. Kroz uzdržavanje od određene hrane i aktivnosti, vernici razvijaju samodisciplinu, pokazujuci poslušnost crkvenim propisima. Post je vreme molitve, introspekcije i jačanja vere, pružajući priliku za dublje povezivanje s Bogom. Kroz ovu duhovnu praksu, pravoslavni vernici postižu osećaj zajedništva, samopreobražaja i pripreme za praznična slavlja, poput Uskrsa, kao vrhunca duhovne obnove.

Pravila posta za pričest

Pravila posta pred pričest u pravoslavnoj veri obuhvataju uzdržavanje od hrane i pića određenih sastojaka, poput mesa i mlečnih proizvoda, najmanje 24 sata pre samog pričešća. Vernici su takođe pozvani na strogu molitvu, ispovest i pokajanje tokom postnog perioda. Ovaj duhovni podvig ima za cilj pripremu tela i duše za prijem Svetih Tajni, posebno Svete Pričesti, koja simbolizuje zajedništvo sa Hristom. Post pred pričest je vreme fokusirane duhovne pripreme, pokazivanja posvećenosti i čišćenja srca kako bi se dostojno primila Sveta Tajna.

Pravila božićnjeg i vaskršnjeg velikog posta

Božićni i Veliki Vaskršnji post predstavljaju važne duhovne pripreme u pravoslavnoj veri. Božićni post obuhvata period od 40 dana pre Božića, gde vernici praktikuju uzdržavanje od mesa, mlečnih proizvoda i ulja. Takođe, tokom ovog perioda, posvećuju se molitvi, ispovesti i delima ljubavi prema bližnjima.

Veliki Vaskršnji post, najduži i najstroži post u pravoslavnom liturgijskom kalendaru, traje 40 dana pred Vaskrs. Tokom ovog perioda, vernici se odriču mesa, mlečnih proizvoda, jaja, ulja, i alkohola. Pored fizičkog uzdržavanja, naglasak se stavlja na duhovnu introspekciju, molitvu, ispovedanje grehova i delotvornost.

Oba posta imaju duboko simbolično značenje. Božićni post priprema vernike za rođenje Hrista, dok Veliki Vaskršnji post simbolizuje Hristovu patnju, smrt i vaskrsnuće. Ova pravila posta podsećaju vernike na važnost asketskog života, samoodricanja i duhovnog pročišćenja, stvarajući priliku za duhovni rast i pripremu za praznična slavlja.

Preporučeni jelovnik za vreme posta

Tokom posta, pravoslavni vernici prilagođavaju svoj jelovnik uzdržavanjem od mesa, mlečnih proizvoda, jaja, ulja i alkohola. Umesto toga, ishrana se fokusira na povrće, voće, orašaste plodove, mahunarke i žitarice. Jela od ribe su često dozvoljena, posebno tokom Velikog Vaskršnjeg posta. Suplementacija proteinima dobijenim iz pasulja, sočiva ili tofua postaje važna. Takođe, vernici praktikuju umerenost i zdrave obroke kako bi očuvali balans ishrane tokom postnog perioda. Ovaj prilagođeni jelovnik odražava duhovnu posvećenost i asketski pristup ishrani, naglašavajući važnost samoodricanja i duhovnog čišćenja.

Saveti za zdravu i uravnoteženu ishranu tokom posta

Tokom posta, pravoslavni vernici mogu održavati zdravu i uravnoteženu ishranu sledeći nekoliko saveta:

Raznovrsnost namirnica

Uključivanje različitih vrsta povrća, voća, orašastih plodova, mahunarki i žitarica obezbeđuje sve neophodne hranljive sastojke.

Dovoljan unos proteina

Zamena mesa biljnim izvorima proteina poput pasulja, sočiva, tofua ili orašastih plodova osigurava potrebne aminokiseline.

Pravilna hidratacija

Održavanje dovoljnog unosa vode tokom dana ključno je za očuvanje hidratacije i opšteg zdravlja.

Umerenost u unosu ulja

Upotreba biljnih ulja poput maslinovog ili lanenog u umerenim količinama doprinosi unosu esencijalnih masnih kiselina.

Balansirani obroci

Sastavljanje obroka koji kombinuju različite grupacije namirnica osigurava ravnotežu hranljivih sastojaka.

Izbegavanje prerađenih namirnica

Ograničavanje unosa prerađenih i visokokaloričnih namirnica pomaže očuvanju optimalnog zdravlja.

Dodaci ishrani

Ako je potrebno, uzimanje dodataka vitamina B12, gvožđa i drugih hranljivih sastojaka može biti korisno, posebno za one koji se strogo pridržavaju posta.

Pravilno planiranje obroka tokom posta omogućava vernicima da održe vitalnost i energiju, istovremeno se pridržavajući verskih smernica.

Kako se prilagoditi promenama u ishrani tokom posta

Prilagođavanje promenama u ishrani tokom posta zahteva pažljivo planiranje i svesnost o nutritivnim potrebama. Važno je istražiti raznovrsne izvore biljnih proteina, uključiti različito povrće, voće i integralne žitarice kako bi se obezbedili svi esencijalni hranljivi sastojci. Uvođenje različitih začina i biljnih dodataka poboljšava ukus i nutritivnu vrednost obroka. Praćenje hidratacije i eventualno konsultovanje sa nutricionistom može pomoći u održavanju zdrave ravnoteže. Fleksibilnost u eksperimentisanju s novim receptima doprinosi pozitivnom iskustvu tokom posta.

Šta se preporučuje u vreme posta?

Osim pažljivog odabira ishrane, tokom posta se preporučuju i druge aktivnosti. Redovna molitva i duhovna introspekcija jačaju duhovnu dimenziju. Aktivno učestvovanje u verskim obredima i liturgijama u crkvi pruža duhovnu podršku. Dobrotvorni rad i pomoć onima u potrebi ističu vrednosti altruizma i ljubavi prema bližnjem. Vreme provođeno u ličnom samopreobražaju, introspekciji i razmišljanju o životu dodatno obogaćuje duhovno iskustvo tokom posta. Ove aktivnosti, zajedno s pravilnom ishranom, čine sveobuhvatni pristup duhovnom očišćenju i jačanju vere tokom postnog perioda.

Šta nije dozvoljeno u vreme posta?

Tokom posta, preporučuje se izbegavanje određenih aktivnosti kako bi se očuvala duhovna čistota i posvećenost. Zabranjeno je konzumiranje mesa, mlečnih proizvoda, jaja, ulja i alkohola. Takođe, pravoslavni vernici se podstiču da izbegavaju preterivanje u hrani, očuvajući umerenost u obrocima. Osude, ogovaranje i negativno ponašanje takođe su neželjeni, dok se ističe važnost mira, ljubavi i saosećanja. Ove zabrane doprinose fokusiranju na duhovne vrednosti, čineći post vremenom introspekcije, uzdržavanja i duhovnog rasta.

Da li je dozvoljeno upražnjavati intimne odnose tokom posta?

Pravila o intimnim odnosima tokom posta variraju u pravoslavnom hrišćanstvu. Opšti stav je da se tokom posta preporučuje uzdržavanje od nekih telesnih zadovoljstava, uključujući i intimne odnose, kako bi vernici usmerili svoju pažnju na duhovne prakse. Međutim, nema čvrstih pravila i to zavisi od ličnih uverenja, saveta sveštenstva i individualnih odluka parova. Važno je da vernici konsultuju svog sveštenika ili sledbenike crkvenih tradicija kako bi se pridržavali specifičnih smernica tokom posta.

Kalendar posta u pravoslavnoj crkvi

Pravoslavni vernici praktikuju post tokom određenih perioda u verskom kalendaru, fokusirajući se na duhovnu pripremu i samoodricanje. Veliki Vaskršnji post je najstroži i najduži, traje 40 dana pred Vaskrs. Božićni post se obavlja tokom 40 dana pred Božić. Post se praktikuje i pred Svetog Apostola Petra i Pavla, Gospojinski post, Post uspenski (pre Velike Gospojine) i druge manje postove u godini. Ovi postovi označavaju period samoodricanja, molitve i duhovne introspekcije.

(B92)

Vladika Grigorije odgovorio: Da li stvarno ne valja da se radi na crveno slovo? (VIDEO)

Sigurno ste i vi čuli da kada je crveno slovo u crkvenom kalendaru ne bi trebalo da radite kućne poslove, osim onih osnovnih poput spremanja hrane.

Međutim, Vladika Grigorije otkriva da to baš i nije pravilo kojeg treba sijlepo da se držite.

Vladika Grigorije često s pratiocima na društvenim mrežama polemiše o filozofiji religije, a nerijetko i razbija zablude o čvrsto ukorijenjenim vjerovanjima kod pravoslavnih Srba.

Posljednja u nizu dilema koju je razriješio je da li smiju da se obavljaju kućni poslovi na crkvene praznike, odnosno kada je crveno slovo u crkvenom kalendaru.

Sasvim je u redu, dodaje, da na "crveno slovo", obavimo neodložne poslove, posebno što SPC u svom kalendaru ima 38 praznika, plus 49 nedjelja koja se štampa crvenim slovima u kalendaru.

"Često dobijam pitanja da li se smiju obavljati kućni poslovi na crkvene praznike? Da li se sme uključiti veš-mašina, počistiti stan, opeglati odjeća? Odgovor glasi: Da, smije. U većini slučajeva, uvjerenje da se ne smiju obavljati kućni poslovi na crveno slovo proizlazi iz sujevjerja, a ne iz istinskog poštovanja prema svetitelju ili prazniku koji se toga dana proslavlja", naveo je Vladika Grigorije e na svom profilu na TikToku.

"Zamislite da je samo neki praznik i mi kažemo: 'Danas ne radimo ništa, ali idemo u restoran. Onda nas tamo poslužuju konobari, koji su isto kao mi hrišćani i koji trče i rade. I mi mislimo da smo nešto bolji od njih'. Međutim, nismo jer oni su bolji od nas u tom trenutku jer nas služe. Isto tako je zanimljivo moje sjećanje na djetinjstvo kada su u mom selu ljudi odmarali od poljskih poslova", priča sveštenik i nastavlja:

"Tog dana praznika nisu išli u crkvu, nego su igrali karte i svađali se dok igraju karte. Na Svetoj Gori, koliko se ja sjećam, a i u manastiru u kom sam ja živio, kod vladike Atanasija, mi bismo poslije službe - ako se služi liturgija, a naravno liturgija je na praznik i crveno slovo, ručali, a onda bimo i radili. Išli smo na svoja poslušanja. Dakle, rad sam po sebi nikada ne može biti zlo. Međutim, nepoštovanje praznika i nemanje respekta prema svetitelju kojeg tog dana praznujemo se ogleda u tome šta mi mislimo i kuda su upućene naše misli i naša djela, a ne na to da sada sjedimo i ništa ne radimo", rekao je on.

@vladikagrigorije Често добијам питања да ли се смију обављати кућни послови на црквене празнике… #vladikagrigorije #episkopgrigorije #crvenoslovo #praznik #kućniposlovi #kucniposlovi #veš-mašina #ves-masina #crkva #vera #nedoumice #pitanje #odgovor #mythbusting #fyp ♬ original sound - Vladika Grigorije

(GS)

Najmoderniji nokti za ovo proljeće: Birajte između mašni, boje crvenog vina...

Pogledajte najmodernije nokte koji će se nositi na proljeće 2024. godine!

Lijepe i njegovane ruke odlika su žene koja vodi računa o svojoj higijeni i zdravlju. Kada joj pogledate u šake, vidjećete zapravo koliko je posvećena sebi. Takođe, uredni nokti igraju veliku ulogu u tome. Trendovi se mijenjaju iz godine u godinu, a evo kakvi nokti će biti popularni u 2024. godini.

Kozmetičarka Lauren Hanter koja ima 14 salona za ljepotu otkrila je koji će nokti biti najpopularniji u 2024. godini:

"Koketni" nokti

"Koketni" nokti ušli su u trend krajem prošle godine, a ove će godine postati još popularniji. Riječ "coquette" na francuskom znači koketno i ženstveno, što ima potpunog smisla kada vidite dizajn. Možete birati između minimalističkih dizajna do raskošnijih - ali jedan ključni detalj koji svi imaju je mašna naslikana na noktu, objašnjava Hanterova.

Merlot nokti

Kao poput "Merlot" vina, tako i nokti u ovoj boji tamne nijasne crvene biće u trendu na proleće 2024. godine. Tamnija nijansa crvene, ali ne visokog sjaja, deluje vrlo elegantno i odaje retro stilom. 

Metalik

I za kraj Hanter spominje metalik trendove. Možete metalik boju da stavie na čitav nokat za potpunu pokrivenost ili da osmislite neki apstraktan motiv sa sličnim tonovima i efektima. Nijanse koje djeluju futuristički imaju veliku popularnost u svijetu šminke i manikira, a ova će godina biti u znaku posebnih varijanti koje privlače pažnju, piše The Sun.

Pogledajte više u videu.

(MONDO)

Danas je Sveti Simeon Mirotočivi - trebalo bi da se pomolite za ove stvari

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetog Simeona Mirotočivog, oca Svetog Save i osnivača dinastije Nemanjić koja je vladala srpskim zemljama duže od dva vijeka.

Sveti Simeon je monaško ime Stefana Nemanje, utemeljivača dinastije Nemanjića. Rođen je u Ribnici kod Podgorice oko 1114. godine, a umro je na današnji dan 1199. godine u Hilandaru. Zbog čudotvornog tečenja mira iz njegovih moštiju, prozvan je Mirotočivim.

Bio je veliki vladar srpskog naroda, ujedinitelj srpskih zemalja, tvorac nezavisne srpske države, branitelj pravoslavlja, progonitelj jeresi.

Kažu da je ovaj moćni ratnik svoje zemlje bio milosrdni čovek, darežljiv prema sirotinji.

Uspostavivši mir sa okolnim zemljama, 1196. godine, odrekao se prijestola u korist srednjeg sina, kasnije prvog kralja iz dinastije Nemanjića - Stefana Prvovjenčanog.

Već sutradan se zamonašio, u manastiru Studenica, gdje je dobio ime Simeon. Potom odlazi u manastir Vatoped, na Svetoj gori, kod najmlađeg sina, tada monaha Save, kasnije Svetog Save.

Zajedno su obnovili manastir Hilandar, koji su dobili od vizantijskog cara. Stefan Nemanja je tu poživio samo sedam mjeseci prije smrti. Mošti su mu kasnije prenijete u Studenicu, njegovu zadužbinu.

Vinova loza, iznikla iz njegovog privremenog groba u Hilandaru, i danas rađa čudotvorno grožđe čiji plodovi pomažu parovima da dobiju djecu.

Žitije Stefana Nemanje je ostalo napisano u nekoliko verzija. Opisali su ga njegovi sinovi- Sveti Sava i Stefan Prvovjenčani, kao i jeromonah Domentijan.

Ndanašnji dan, u spomen na Svetog Simona, održavali su se panađuri (vašari), a danas je to samo običaj u Valjevskoj Mionici. U narodu se o Stefanu Nemanji održalo predanje kao o zmajevitom čoveku, koje potiče od njegovih ratnih uspjeha u borbama sa moćnom Vizantijom. Po predanju, bio je proždrljiv, jer se u njega bila uvukla ala, pa je bilo potrebno i nju hraniti.

Sveti Simeon Mirotočivi se proslavlja isto kao i sve druge krsne slave – slavski kolač, koljivo i vino, i osveštanjem koje obavlja sveštenik. Ukoliko padne u mrsni dan, sprema se mrsna trpeza, a ukoliko padne u posni dan posna. Današnji praznik je nepokretan. Krsna je slava Patrijaršijske kapele.Narodni običaji kažu da bi na ovaj dan trebalo da moliti se svetitelju za neustrašivost, zdravlje i snagu djece, a ukoliko to učinite iskreno i od srca, Sveti Simeon će vam uslišiti molbe.

(GS)


O portalu

Teslić danas - Vaš internet portal!

Najposjećeniji internet portal u Tesliću. Šesnaest godina sa Vama. Hvala na povjerenju!

Kontakt e-mail: teslicdanas@gmail.com